Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
22 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Amanda är chef över grabbarna i skogen

Amanda Rumler ihop med några av sina arbetskollegor. Foto: Privat. Amanda Rumler ihop med några av sina arbetskollegor. Foto: Privat.

Amanda Rumler jobbade i livsmedelsbutik men kände att något saknades. Så för ett år sedan startade hon sitt företag Rumler Skogsvård AB. Från nästa vecka har hon åtta anställda. - Det är jättekul, säger Amanda Rumler till Sydnärkenytt

​Amanda Rumler är 29 år och bor i Ålsta, utanför Hallsberg. Under flera år jobbade hon på ICA Maxi i Kumla, så många känner säkert igen henne därifrån, hon stod exempelvis då ofta i förbutiken.

- Det var ett bra arbete, men jag tröttnade på att arbeta kvällar och helger.

Yrket finns inom familjen

Så ifjol slutade hon och startade istället sitt företag Rumler Skogsvård AB. Första jobbet för företaget var i maj 2020 och sedan dess har det rullat på.

- Min pappa jobbar på HT Skogar som skogsvaktare och min bror på Skogssällskapet som Skogsförvaltare. Det är från de jag har fått det skogliga. I skogen får jag det sociala genom kunder och anställda. Friheten och det administrativa genom att driva eget företag, fastslår hon.

​Även om hennes far och bror jobbar inom branschen hade hon ingen egen erfarenhet sedan tidigare. Vare sig att styra ett företag, eller jobba i skogen.

- Beslutet att starta mitt företag tog jag väldigt snabbt. Jag tänkte nu eller aldrig. Det var och är väldigt mycket att lära sig, men mitt första år ser jag lite som ett läroår. Det är en helt ny roll att växa in i och man måste testa olika sätt för att se vad som fungerar bäst.

“Våga gå utanför comfort zone”

Det har dock gått riktigt bra för Amanda.

- Nu kommer jobben in utan att jag måste leta runt efter arbete som det var i början när ingen visste något om mitt företag. Det är ju ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, vilket känns kul. Jag ångrar absolut inte att jag tog steget. Att våga gå utanför sin comfort zone får en verkligen att växa som person.

På våg till jobbet. Nånstans i skogen. På våg till jobbet. Nånstans i skogen.

Rumler Skogsvård AB utför röjning, plantering och viltbehandling på uppdrag av skogsbolag. Än så länge har arbetsplatser varit i Örebro län, Västmanland och Östergötland. För tillfället är man i Finspångs kommun och arbetar med förröjning, inte långt från gränsen till Hallsbergs kommun.

- Det är massa utmaningar som måste lösas hela tiden och få allt att gå ihop med boenden, objekt och allt annat som ska rulla på.

Arbetsstyrkan fördubblas

När Amanda startade företaget var de fyra stycken. Snart är man det dubbla. För från nästa vecka kommer man vara åtta.

- De är heltidsanställda säsongsarbetare. Vi arbetar så länge som det är möjligt. I vintras hade vi ett uppehåll från mitten av december till början av februari.

Inom kort får dessa skogsmullar ett gäng nya kollegor. Inom kort får dessa skogsmullar ett gäng nya kollegor.

​Amanda är ensam tjej än så länge i Rumler Skogsvård AB. Inte så förvånande då det är ett mansdominerat yrke. Alla fall att vara ute i skogen.

- Jag jobbar tillsammans med killarna, men inte hela tiden. Jag röjer i skogen när jag har tid. Det blir minst en gång i veckan, denna vecka tre dagar av fyra. Jag sköter all planering, logistik och administration också, avslutar Amanda Rumler.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-08 13:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.