Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Allt fler viltolyckor i Sydnärke – hösten värst

En rejäl hjort. Olyckor dovhjortar är vanliga i Sydnärke. Men rådjur är betydligt mer utsatta. Foto: PixabayEn rejäl hjort. Olyckor dovhjortar är vanliga i Sydnärke. Men rådjur är betydligt mer utsatta. Foto: Pixabay

Antalet viltolyckor i Örebro län har ökat tämligen lavinartat de sista tio åren. Antalet krockar med vildsvin har exempelvis ökat med 216 procent sedan 2012. Sydnärke har mest vilt i Örebro län. Hösten är den tid när flest viltkrockar sker.

Även om vilttäthet spelar in på antalet viltolyckor så påverkar andra faktorer också, trafikintensitet, vägars utformning och inte minst kommunens yta. Mest viltkrockar, sker inte oväntat i Örebro kommun. Där har det har skett 363 viltolyckor under 2021.

Flest olyckor i Askersunds kommun

I Sydnärke är det bilisterna i Askersunds kommun som oftast krockar med vilt, 129 olyckor så här långt i år. Förra året skedde 213 viltolyckor. Viltolyckorna är rätt jämt fördelade över hela kommunen, olyckorna sker i princip längs alla trafikerade vägar där farten är lite högre.

Även i Hallsberg sker många viltolyckor. 105 viltkrockar så här långt. 201 under förra året. Där är i princip olyckorna koncentrerade längst några trafikstråk. Riksväg 51. Både den gamla och den nya sträckningen. Riksväg 52 nära Sköllersta. Även länsväg 633 från Pålsboda, mot Hallsberg. Även Tälleleden och vägen via Östansjö mot Vretstorp är drabbad.

I Kumla kommun är viltolyckorna mer jämt fördelade över alla kommun ens vägar. 107 olyckor så här långt i år. 167 förra året.

I Laxå kommun har det så här långt skett 72 viltolyckor i år. Förra året 102. Olyckorna rätt jämt fördelade över kommunen

I Lekeberg har det skett 48 viltolyckor i år. Förra året skedde 100. även där är olyckorna rätt jämt fördelade över kommunen.

Rådjur vanligast

Det särklassigt största antalet olyckor är krockar med rådjur. Förra skedde 1594 rådjurskrockar i länet. Näst flest viltolyckor är de med vildsvin, 309 stycken i länet förra året. Det skedde 37 krockar med kronhjortar. Det enda vilt där antalet olyckor går ner är krockar med älg, 180 i länet förra året. 

Det skedde 120 krockar med dovhjortar. Men då ska man ha klart för sig att dovhjortar inte finns över hela länet. Det stora flertalet dovhjortar lever i Sydnärke. 

2010 låg antalet viltolyckor i Örebro län en bit under 2 000 sedan 2018 sker det mer än 2 250 viltolyckor i länet per år. Bara så här långt i år verkar olyckorna ökat med sex procent. Då sker ändå flest olyckor på hösten.

Att köra på, krocka med vilt är alltså en rätt vanlig trafikolycka. Någonstans runt nio olyckor per dygn, bara i länet. Det är förhållandevis få viltolyckor får riktigt allvarlig utgång. Men personskador förekommer och krockarna får stora ekonomiska konsekvenser. Om det vilt man kör på överlever krocken måste dessutom eftersöksjägare ut i skogen för att spåra upp viltet och avliva det.

Bromsa i första hand

Så här säger säger Johan Granholm på försäkringsbolaget IF: 

Tre fjärdedelar av viltolyckorna sker i kollision med just rådjur. Sedan början av 2010-talet har antalet olyckor med rådjur i länet ökat med 26 procent.

– Är du på väg att krocka med rådjur ska du bromsa i första hand och styra undan i andra. Risken för personskador är mycket större om du gör en okontrollerad undanmanöver och, eller, krockar med mötande trafik.

Håll koll på landskapet

Att köra lite långsammare i skymning, gryning och när det är mörkt är också ett bra råd, liksom att självklart har bra uppsikt framåt längs vägkanterna. Att hålla lite koll på landskapet är också bra. Om man exempelvis åker över åkrar och bebyggda området och sedan kommer fram till partier där skogen går fram till vägen på båda sidor kan man räkna med att mer vilt försöker korsa vägen där.

Om man kör på vilt är man skyldig att stanna, försöka märka ut var krocken skedde så exakt som möjligt. Det finns speciella pappband för ändamålet. Men reflexer och i nödfall en plastpåse i en vägmarkering kan fungera. Sedan ska man ringa polisen, 112. De dirigerar sedan ut eftersöksjägare. Plikten att anmäla gäller inte mindre vilt, som harar.

Viltstängsel vid sidorna av vägen gör kanske att det sker färre viltolyckor. Men det det tar absolut inte bort risken. Många vittnar om vilt på vägen både längs riksvägarna 51 och 50, där det finns viltstängsel. det sker också olyckor där, ofta. Djuren tar sig in via sidovägar och hoppar över så kallade färistar.

Statistik kan fela

Statistiken kommer från nationella Viltolycksrådet. Den saknar inte felkällor. Troligen visar den för låga siffror.

Så här säger Leif Granlöf, jägare i Hjortkvarn som jobbar med eftersök:

– Ofta undantas exempelvis olyckor med personskador ur statistiken, eftersom de helt enkelt får en annan klassning av polis och räddningstjänst. Det finns också ett mörkertal. Det är nog rätt vanligt att stressade långtradarförare inte rapporter påkörningar. 

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-14 9:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.