Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Allt fler vaccinerade – smittan saktar in

Studentglädje denna vecka. Alléskolan tar studenten i morgon. Regionen uppmanar till försiktighet. Det är fortfarande i den privata kretsen smittspridningen är störst. Foto: Henrik ÖstenssonStudentglädje denna vecka. Alléskolan tar studenten i morgon. Regionen uppmanar till försiktighet. Det är fortfarande i den privata kretsen smittspridningen är störst. Foto: Henrik Östensson

Antalet smittade i Covid 19 sjunker nu snabbt i hela regionen, även om det fortfarande är för tidigt att ropa faran över. Det verkar dock som de allra äldsta kan börja känna sig lite mer säkra. Bara fyra fall över 70 år förra veckan, i hela regionen.

Förra veckan, det vill säga vecka 22, konstaterades 185 fall i hela Örebro län, mot 300 vecka 21. Antalet konstaterade fall har sjunkit snabbt. Så sent som vecka 19 hamnade regionen för första gången sedan vecka 12 under 1 000 fall på en vecka. Tredje vågen kulminerade vecka 14, med 1 691 nya fall. Vaccinationerna bland de svagaste åldersgrupperna, de äldre, gjorde att färre dog under tredje vågen, men belastningen på sjukvården har ändå varit mycket hög, vilket vi rapporterat om här på Sydnärkenytt.

Så här ser statistiken ut för Sydnärke de senaste sju dagarna:

Askersunds kommun: 8 nya fall.

Hallsbergs kommun: 10 nya fall

Kumla kommun: 9 nya fall

Lekebergs kommun har flest nya fall i förhållande till befolkning: 9 nya fall

Laxå kommun: 1 nytt fall.

Trots att det går åt rätt håll manar fortfarande regionen och Folkhälsomyndigheten till stor försiktighet.

Så här sa smittskyddsläkaren Gunlög Rasmusen vid den lägesbild regionen gett varje vecka, fram till nu. Veckans lägesbild var nämligen den sista inför sommaren.

– Den här veckan firar vi student och skolavslutningar. Det är roligt att vi kan fira. Men det är fortfarande i den privata kretsen, de privata umgänget, vi ser mest smittspridning. Tänk på att vara få, att träffas i mindre grupper, hålla avstånd. Håller man till inomhus är det fortfarande max åtta personer som gäller. I övriga sammanhang, inte minst vid studentfiranden, undvik trängsel.

Hon uppmanade oss också att ge akt på symtom och ta prov om man får symtom.

Läget har också kraftigt förbättrats för sjukvården. Man prioriterar nu att personal ska kunna vila och ta lite semester efter en oerhört påfrestande period.

Över hälften vaccinerade

Orsaken till få nya fall, speciellt bland de äldre, beror nog till stor del på att större delen av de äldre nu är vaccinerade.

I Askersunds kommun har 57 procent av befolkningen nu fått sin första dos.

I Hallsbergs kommun har 52 procent fått sin första dos.

I Kumla har 49 procent fått sin första dos

I Laxå har 56 procent fått första dosen

I Lekeberg har 50 procent fått första dosen.

Det är flera faktorer som avgör hur stor andel av befolkningen som fått en första dos. En större andel äldre i befolkningen gör rimligen att man kommit lite längre. Vaccinationsvilja spelar också in.

Just nu vaccineras åldersgruppen 40-44 år, födda 81 eller tidigare. Alla i de äldre grupperna som fortfarande inte vaccinerat sig får dock fortfarande boka tid. Det ska enligt regionen finnas gott om tider. Under veckan kommer man vaccinera med 20 000 doser denna vecka. Bara 7 000 är släpps dock som nya tider. Det det är en logisk följd av att allt fler fått dos 1. Då måste man nämligen använda allt mer vaccin för att ge dos 2. Även om man nu får stora leveranser av vaccin är det fortfarande tillgången på vaccin som sätter takten.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-10 9:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.