Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Allt fler hämtar kraft från ovan

En solcellsanläggning på ett gammalt magasin Hallsbergs kommun. Foto: Henrik ÖstenssonEn solcellsanläggning på ett gammalt magasin Hallsbergs kommun. Foto: Henrik Östensson

Askersund toppar Sydnärkes solcellsstatistik, med mest installerad solcellseffekt per kommuninnevånare, 126 watt. Plats 44 bland alla Sveriges kommuner när det gäller solceller. Solceller har enligt Svensk solenergi blivit en folkrörelse.

Det finns totalt 101 större och mindre solcellsanläggningar i kommunen, allt från privatvillor till större anläggningar. I Askersund har också byggtakten varit hög de sista åren. 1 430 kilowatt installerades i fjol,  897 kilowatt 2018.

På andra plats i solcellsrankingen hamnar Lekerbergs kommun, på plats 68. I Lekeberg är den installerade solcellseffekten 108 watt per kommuninnevånare. 

På tredje plats, nummer 70 i landet, hamnar Laxå, med 107 watt installerad solcellseffekt per kommuninnevånare utspridd på 70 anläggningar.

Hallsberg på tredje plats

Hallsberg hamnar på fjärde plats. Med 70 watt  solcellseffekt per kommuninnevånare utspritt på 80 solcellsanläggningar i varierande storlek. Även i Hallsberg har byggtakten varit hög. 1110 kilowatt installerades i fjol, 704 2018. Hallsberg ligger på plats 150 bland landets kommuner.

Kumla kommun har 60 watts installerad solcellseffekt per kommuninnevånare och hamnar på plats 172 i solcellsrankingen bland Sveriges kommuner.

Du ska man ju i rättvisans namn tilägga att Kumla och Hallsberg är större kommuner än de andra. Men Askersunds kommun är med drygt 11 000 invånare den tredje största i Sydnärke.

"En del av folkhemmet"

– Under året har vi sett en explosionsartad tillväxt när det gäller solceller. Att IKEA börjat sälja solpaneler visar att de har blivit en del av folkhemmet, säger Anna Werner, vd för branschorganisationen Svensk Solenergi, som sammanställt statistiken över solcellsläget i landets kommuner


 2019 installerades det hela 19 000 nya solcellsanläggningar i Sverige, och vid årsskiftet fanns totalt 44 000 anläggningar. 394 av dessa finns i Sydnärkeområdet.


– Fler solcellsanläggningar i Sydnärke gynnar hela Sverige. De som valt att investera i solceller minskar inte bara sina energikostnader, utan hjälper hela samhället att ställa om till förnybar elproduktion, fortsätter Anna Werner.

Priserna på solceller har minskat kraftigt det senaste decenniet. Företag som sätter upp solceller vittnar om högkonjungtur. Den som installerar solceller kan få 20 procent i stöd och en skattereduktion för den överskottsel som matas ut på elnätet. Man får dock vänta länge på stöd och de flesta som sätter upp solceller ser ekonomin i installationen utan stöd numera.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-04-08 9:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla