Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Alleskolan live –
men digitalt utan publik

Jonna Eriksson sjunger och blir filmad av David Johansson. Foto: Henrik ÖstenssonJonna Eriksson sjunger och blir filmad av David Johansson. Foto: Henrik Östensson

Sedan rätt många år håller de musikestetiska programmen på Alléskolan en stor show i maj, Alléskolan live. Som så mycket annat blir den sig inte lik i år. Den kommer premiärsändas på webben den 6 maj, men utan publik.

– Det går bra. Efter ett år av pandemi och distansundervisning är vi vana, vi körde ett liknande upplägg vid julshowen. Det här är det nya normala normala, säger Arvid Niemelä, som tillsammans med Alva Shyrman är showens konferencierer, vi tjuvkikade på repetitionerna.

Alva Shyrman Arvid Niemelä är showens konferencierer. Foto: Henrik Östensson Alva Shyrman Arvid Niemelä är showens konferencierer. Foto: Henrik Östensson

– Det är elever från musikestetiska programmet och samhällsprogrammet med musikprofil som deltar i showen, alla årskurser, berättar Arvid.

Showen är relativt kort detta år för att bättre passa att sända på internet.

– Jag tror bara det är sju låtar. Varje årskurs har liksom ett eget tema. För de som går första året är temat hårdrock, för oss som går andra- och tredje året är temat mer fritt, berättar Alva, som själv går tredje året på samhällsvetenskapliga programmet med musikprofil.

Musikundervisning på distans

Precis som för andra gymnasielever har läsåret varit speciellt för Alvas del.

– Just nu kör vi som går i tredje året distansundervisning på fredagar. Det innebär att just min musikinriktning sker på distans, eftersom den just ligger på fredagar. Men när vi håller på med showen blir det lite annat.

Vad ska du göra när du tagit studenten?

– Jag har inte bestämt mig. Jag kommer nog att jobba ett tag, sedan blir det universitet, hoppas jag.

Blir det något med musik?

– Det vore väl roligast, men vi får se. Jag började spela gitarr när jag gick i tredje klass och har fortsatt. Sjungit har jag nog alltid gjort. Just nu jobbar jag med en egen låt som skolarbete. Jag har faktiskt, under flera somrar, arbetat som trubadur, på båten MS Wettervik som utgår från Askersund.

Arvids favoritinstrument är trummor.

Ett av banden som framträder i showen. Ett av banden som framträder i showen.

– Även jag började tidigt. Jag spelar i ett coverband. kommer nog fortsätta med musik, men det blir ingen fortsatt utbildning. Jag ska gå yrkeshögskola inom plåtslageri och tak. Så hör ni någon sjunga på ett tak i framtiden är det nog jag, skrattar han.

Är showen själva gymnasiearbetet?

– Nej, det kan man inte säga, men en del av undervisningen, säger Alva.

Showen spelas in under veckan och kommer premiärsändas den 6 oktober, klockan 19.00. på Alléskolans webbplats. Sedan kommer den finnas tillgänglig på Youtube, facebook och webbplatsen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-27 12:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.