03 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Över 2 000 elever får nu lära på distans

Alléskolan brukar, som bilden visar, hälsa våren välkommen, Svårt att göra på distans. Foto: Rune SunvissonAlléskolan brukar, som bilden visar, hälsa våren välkommen, Svårt att göra på distans. Foto: Rune Sunvisson

- Vi kommer lösa det, säger Alléskolans ansvariga när cirka 1 450 gymnasieelever och 900 vuxenelever i morgon onsdag inte får gå till skolan som vanligt. Efter regeringens beslut är de nu hänvisade till distansundervisning.

– Vi följer givetvis rekommendationerna  och tar vårt ansvar för att stoppa smittspridning. Vi löser det med en smula kreativitet, erfarenhet och kanske ibland någon okonventionell lösning, säger Marie Kilk, förbundsdirektör för Alléskolan.

– Jag är övertygad om att vi kommer lösa det här och att det kommer gå bra. Vi började redan för några veckor sedan förbereda oss när vi insåg att det här kunde bli verklighet. Jag skulle säga att vi ligger bra till, även om det givetvis inte kommer gå helt friktionsfritt. Det vi ska göra i morgon är ju nytt, även om vi arbetat med distansundervisning och digitala plattformar länge.

Magdalena Andersson besökte Alléskolan häromåret och träffade Marie Kilk ( t h) och elevkårens ordförande Amanda Magnusson. Foto: Weine Ahlstrand
Nätplattform

Marie Kilk berättar att det är en palett av olika digitala hjälpmedel som kommer användas.

– Mycket av det använder vi redan. många lärare lägger redan i dag upp hela lektioner, instruktioner, lektioner på vår nätplattform. Vi har också använt interaktivitet att elever kan delta ställa frågor från sitt håll medan läraren håller lektion, ungefär som en videokonferens. Ibland blir det edet enklast tänkbara. Att läraren helt enkelt håller en genomgång, en lektion, framför en kamera och sedan delar filmen.

Särskilda lösningar

Marie Kilk menar att de allra flesta elever kommer kunna använda sig av de digitala hjälpmedel som finns, men att det för ett fåtal måste till inviduella lösningar. 

– Det gäller ju bland annat elever på gymnasiesärskolan. Vi sitter ner och arbetar med dessa lösningar just nu.

Alléskolans högsta ansvariga poängterar skolans ansvar.

– Ja, vi måste ju erbjuda undervisning till våra elever. Det är skolans skyldighet. Går det inte att lösa på plats för vi göra det på distans. Det kommer gå bra, avslutar hon och rusar vidare.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-17 15:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.