Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
30 May 2023
Tipsa: 073-629 83 19

A-traktorrelaterade olyckor ökar explosionsartat

A-traktorer har blivit mycket vanliga, en växande ungdomskultur. Baksidan är allt fler allvarliga olyckor. Foto: Henrik ÖstenssonA-traktorer har blivit mycket vanliga, en växande ungdomskultur. Baksidan är allt fler allvarliga olyckor. Foto: Henrik Östensson

Att det blivit allt fler A-traktorer är svårt att missa om man kör bil. Tyvärr händer det också en hel del olyckor där A-traktorer är iblandade. Flera allvarliga olyckor med A-traktorer i Sydnärke senaste året. Enligt försäkringsbolaget If har antalet olyckor i trafiken, med A-traktorer ökat med 251 procent jämfört sedan 2018.

Den första november kommer troligen Transportstyrelsen presentera nya regler för A-traktorer. Det var ett uppdrag från den förra regeringen. Orsaken till att man gav uppdraget var just att man redan förra hösten såg ett snabbt ökande antal olyckor med A-traktorer inblandade. 

Sedan man 2020 ändrade regelverket kring hur en bil får byggas om till A-traktor för några år sedan har antalet A-traktorer exploderat. Regelverket ändrades så det blev betydligt enklare att bygga om i princip vilken bil som helat till A-traktor. Allt som behövs är en elektronikbox. Tidigare krävdes i princip dubbla växellådor.

Reglerna ändrades 2020. 2021 fanns 1 602 A-traktorer i Örebro län. Ett år senare är vi uppe i 2 090 stycken. En ökning med 30 procent. I hela landet finns 50 000 A-traktorer. Fordonet har blivit mycket populärt bland ungdomar, inte minst på landsbygden och i mindre orter.

Enkelt att manipulera

Tyvärr har den enkla metoden att bygga om bilar visat sig ha en baksida. Det är uppenbarligen väldigt enkelt att manipulera A-traktorer som byggts om enligt det nya reglementet så det går fortare än vad som är lagligt. Det händer till och med att elektronikboxen som ska göra att det bara går att köra i 30 levereras med en fjärrkontroll för att enkelt kunna lägga ur spärren.

– Tyvärr är vår uppfattning att majoriteten av de bilar som byggts om enligt det nya reglementet, med bara en elektronikbox, är manipulerade. Det är med andra ord ofta helt vanliga bilar, framförda av en sextonåring, sa Leif Svensson, chef för Trafikenheten i polisregion Bergslagen i en tidigare intervju.

Vill ha ändrade körkortskrav

– Vi som försäkringsbolag vill starkt rekommendera att man inför ett krav på utökat körkort för mopedbil och A-traktor. Det krävs i dag bara ett vanligt mopedkörkort för att få köra en mopedbil eller A-traktor. Den senaste tidens dödsolyckor har visat på hur angeläget det är att något görs skyndsamt för att undvika fler tragedier, det händer för många allvarliga olyckor, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Bara hittills i år har antalet rapporterade skador till If gällande A-traktorer mer än tredubblats om man jämför med 2018, det innebär en ökning på 251 procent, inom det som kallas vagnskador, som är skador på den egna bilen och inom trafikförsäkringen där den egna försäkringen täcker personskador, skador på andra fordon och egendom som orsakats med bilen.

– Vi är redan uppe i höga skadesiffror, och då har stora delar av landet inte fått halka på vägarna än. Det finns inga krav på vinterdäck för A-traktor, men det är något vi starkt rekommenderar att man byter till ändå för att minska olycksrisken, fortsätter Johan Granholm.

Regeringen vill försvåra manipulering

En av reglerna för A-traktorer är att man inte får ha baksäte. Man får bara åka två personer i en A-traktor. Trots det har det vid flera allvarliga olyckor varit fler passagerare i A-traktorer. I det uppdrag regeringen gav till Transportstyrelsen ingick bland annat ingår att se över möjligheterna att införa regler eller krav som gör det svårare att manipulera A-traktorer och som underlättar för myndigheterna att identifiera felaktig användning av dem.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-10-28 15:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla