Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

50 miljoner i lönesatsning för vårdnära personal

Det blir ett extra lönepåslag för ett antal anställda i region Örebro län. Regionstyrelsen har beviljat 50 miljoner extra. Pengarna ska användas i individuell lönesättning gå till framför allt personal som arbetar vårdnära. De som ska prioriteras är undersköterskor, specialistsjuksköterskor, ambulanssjukvårdare och vissa läkare.

– Vi i den politiska majoriteten i regionen tog med det här extra löneutrymmet redan när vi gjorde budgeten. Framför allt vill vi rikta in oss på de som går under fackförbudet kommunals avtalsområde, det vill säga undersköterskorna. När det gäller specialistsjuksköterskorna finns nämligen ett relativt nytt avtal som reglerar ersättning vid obekväm arbetstid, säger Torbjörn Ahlin (C), från Hardemo, vice ordförande i regionens arbetsutskott.

Satsningen på 50 miljoner ligger utöver de förhandlade löneökningar på 2,7 procent som redan är klara. Den breda löneökningen kostar regionen ungefär 100 miljoner. Den här löneökningen kommer ovan på det för de som berörs.

– Det innebär att det kan bli tal om en hel del extra i lönekuvertet för vissa anställda, forsätter Ahlin.

De 50 extra miljonerna ska alltså fördelas i individuell lönesättning

För att trygga personaltillgång

Andreas Swahn, ordförande i regionstyrelsens arbetsutskott inflikar:

– Jag är stolt över att vi nu kommer ge samma generösa OB-tillägg oavsett om du är till exempel undersköterska eller sjuksköterska, säger Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsens arbetsutskott.

Satsningen kommer i en tid när sjukvården är hårt belastad och det stundtals är svårt att bemanna.

– Detta är en strategisk satsning för att göra sjukvården till en än mer attraktiv arbetsplats. Det handlar om att säkra upp kompetensförsörjningen på kort sikt, men också åren framöver, avslutar Torbjörn Ahlin.

Den politiska majoriteten i regionstyret består Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-22 9:52
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.