Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
24 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

39 miljarder i kristöd till företag

På torsdagen klubbade regeringen och dess stödpartier, Centerpartiet och Liberalerna ett krisstöd till företag som drabbats av Coronakrisen, totalt rör det sig om 39 miljarder kronor i ett slags omsättningsstöd.

Företag som haft en årsomsättning på 250 000 eller mer ska få stöd beräknat på hur mycket omsättning man tappat. Stödet ska gälla företag som tappat mer än 30 procent av omsättningen. Stödet gäller tappet i omsättning två månader bakåt i tiden. Stödet är avsett att hjälpa företagen med fasta kostnader som lokalhyra, maskinleasing och liknande. Det ska dock inte täcka personalkostnader. Den hjälpen anser man redan företagen får via möjligheten att korttidspermitera med statligt stöd.

Hur länge stödet kommer fungera vet man inte, men Finansminister Magdalena Andersson påpekar att om krisen blir långvarig, ja, då måste företagen själva bidra och göra en mer omfattande omställning. Någonstans går gränsen för hur mycket pengar man kan vaska fram ur statskassan.

Bra och nödvändigt

– Det här är bra och helt nödvändigt. Som företagarorganisation hade vi givetvis gärna sett mer stöd. Men det är klart att vi är positiva. Det här kommer vara till stor hjälp, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv I Örebro.

Karl Hulterström regionchef Svenskt Näringsliv Örebro län

– Att det blev den här utformningen är också bra, rimligt och rättvist. Att utgå från omsättning och tappet i omsättning är väl som jag ser det den mest vettiga lösningen, fortsätter han.

Karl menar att det precis som på andra håll är besöksnäring, hotell - och restauranger som drabbats allra hårdast i Örebro län.

Han nämner också de industrier som är underleverantörer av komponenter till fordonsindustrin.

– I och med att fordonstillverkarna slog igen tappade många av dem snabbt. Vi har medlemmar som förlorade 100 procent av sin omsättning på någon vecka. Det är en hårt pressat bransch, med liten vinstmarginal. Då går det fort när något sådant här händer.

Karl poängterar att ingen företagare, på något sätt, skulle kunnat förutse, eller agerat för lindra effekterna av Corona.

– Pandemin har inneburit en utmaning, en kris vi aldrig sett tidigare. Att det nu kommer hjälp är mycket angeläget. Det handlar om att rädda jobb och företag så samhället fungerar när det här är över, menar han.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-04-30 15:52
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.