Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Sol och framtidstro när studenterna tog farväl

Felicia och Annica Soth firar av sin student, Oscar Soth, färdigutbildad snickare. Foto: Henrik ÖstenssonFelicia och Annica Soth firar av sin student, Oscar Soth, färdigutbildad snickare. Foto: Henrik Östensson

I dag tar 375 gymnasister studenten på Sydnärkes enda gymnasieskola, Alléskolan. Något vimmel med tusentals anhöriga på skolgården blev det inte i år heller, men det var lite mindre ödsligt än i fjol. Ett par anhöriga per elev fick vara med och dela glädjen.

Dagen för många elever började i en trädgård någonstans i Hallsberg, med traditionell champagnefrukost.

– Japp, 06 00 var vi igång, berättar en glad Erik Lindmark med studentmössan lite på svaj.

Erik, som gått ekonomiprogrammet, fick ta emot ett stipendium på 2 500 kronor för sin utveckling under gymnasietiden. I ettan tänkte han nämligen hoppa av ekonomiprogrammet.

– Jag var väl rätt skoltrött i ettan. Jag hade bestämt mig för att hoppa av på vårterminen och byta till ett yrkesförberedande program.

Ändrade sig

Men läraren i företagsekonomi, Tobias Björk, fick Erik tillbaka på banan igen.

– Han var rejält skoltrött. Men jag såg potentialen i Erik, även om han inte gav allt då, berättar Tobias.

– När väl Tobias övertygad mig om att det rätta var att fortsätta satsade jag allt, fortsätter Erik.

– I tvåan, innan pandemin kom, beslutade jag mig för att bli jurist, affärsjurist. Så det blir studier igen, men först lumpen i nio månader. Det känns verkligen toppen nu. Jag ångrar inte att jag fortsatte. För mig har inte pandemin varit något bekymmer. Jag har gillar att sitta och läsa ensam. Det fungerar bra för mig.

Du låter lite hes, har ni skrikit mycket?

– Ja, både nu på morgonen och i veckan. Det har varit en toppenvecka, kanske den bästa i livet. Trots att vi fått ansvara för allt själva. Skolan hade avsvurit sig allt ansvar för studentaktiviteter på grund av pandemin.

Vad ska ni göra ikväll?

– Det blir en privat tillställning hemma hos en klasskompis. det kommer bli toppen, säger Erik.

Under flera år har det varit vanligt att studenter går på lokal under studentkvällen. I år stänger krogarna klockan 22. Dessutom får man bara sitta fyra vid varje bord, vilket inte tilltalar nybakade studenter.

Partaj hela kvällen

– Det blir partaj hela ändå, hela kvällen, säger Isabelle Selme från Hallsberg, som också gått EK-18.

Isabelle hade inte heller någon spikrak linje genom gymnasiet.

– Nej, jag gick första året och en halv termin på Thoren-gymnasiet i Örebro. Jag trivdes inte och hoppade av. Jag hoppade in i den här klassen i tvåan. jag har trivts jättebra här på Alléskolan, säger hon.

Har det fungerat trots pandemin?

– Men det har det, det har väl kunnat skötas bättre från skolan, men det har ändå gått jättebra. En stor omställning.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska jobba, i min pappas företag, Swedish Net, Air and Defence här i Hallsberg. Det blir administration av projekt och bokföring.

Det låter avancerat, bokföring som är så komplicerat?

– Jag kan bokföring, det jag inte kan får jag lära mig, det kommer bli toppen, strålar hon.

Oscar ska bli snickare

Klasserna fick springa ut en i taget. De.första som sprang ut var Bygg- och anläggningsprogrammet, A och B. Efter sedvanligt utspring, tjoande och lite glädje var det dags för kramar med de två anhöriga som fått komma in på skolgården. Där träffade vi familjen Soth, som firade Oscars student.

– Jag har gått bygg- och anläggning, med inriktning på snickare. Det ser bra ut, jag ska på min första anställningsintervju hos ett byggbolag på måndag, strålar Oscar Soth, medan mamma Annica och syster Felicia kramar honom.

Anhöriga slussas runt

Studentfirandet blev en rätt stor operation, som krävde rejäla insatser från personalen. De anhöriga fick vänta utanför skolområdet med biljetter, blommor och plakat i hand. När det började närma sig utspring släpptes rätt anhöriga in på skolgården.

– När man sedan firat sina studenter blir man utslussad till en parkering. Allt för att minska trängsel, ordning och reda för att minimera riskerna, sa skolchefen, Marie Kilk.

Studentutspringen pågick till strax efter klockan 13 på fredagen. Någon limousine och några lövade öppna bilar fanns på plats. Men studentflaken och kortegen på Hallsbergs gator var förbjudna.

– Det har varit märkliga år. Men vi tycker ändå det fungerat bra. I år har ju treorna varit här på heltid, och de som har praktiska moment här på skolan, resten av eleverna har studerat mycket på distans. Förra studenten sa vi att det skulle bli skönt när allt blev normalt igen, till hösten, så blev det inte riktigt. Pandemin kom tillbaka, avslutar Marie Kilk.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-11 11:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.