Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

15-åring frias från hets mot folkgrupp

Det är stökigt i klassrummet. En av eleverna tar upp sin mobil och filmar den mörkhyade läraren samtidigt som han säger ”monkeyman”. I bakgrunden gör någon apljud. Filmen läggs upp på sociala medier och blir tillgänglig för fler. Det här händer på en grundskola i Sydnärke den fjärde maj 2018.

En av eleverna som ser filmen i en stor grupp på sociala medier visar den för en av lärarna som ser allvarligt på händelsen. Den 15-årig pojke som spelat in filmen polisanmäls. Polis och åklagare anser att det handlar om brottet hets mot folkgrupp.

Nyligen tog tingsrätten ställning till saken. Att spela in en film med det innehållet är klart att missakta någon för sin hudfärg, konstaterar domstolen. Men för att kunna dömas för hets mot folkgrupp måste också innehållet spridas till fler än ett fåtal.

I tingsrätten hävdade 15-åringen att han bara spridit filmen i en liten grupp, och att han själv inte var medlem i den mycket större grupp där filmen hittades. Tingsrätten konstaterar att det inte finns någon utredning om hur den rasistiska filmen spreds och publicerades i den större gruppen på Snapchat. Det kan vara så att någon annan en den 15-årige pojken filmade av och la ut i den större gruppen.

Därför frias 15-åringen från misstankarna om brottet hets mot folkgrupp.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-30 6:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.