Dumhet kan visst vara kriminellt
Det brukar sägas satt dumhet inte är kriminellt. Men jo, det kan det ju faktiskt vara, om man driver företag.
Det har i dagarna väckts åtal mot de inblandade i härvan kring bolaget NMT-Think Pink, som med buller och bång bland annat fick en fina utmärkelser av både tidningarna Dagens industri och Svenska Dagbladet. Företaget prisades för sin enorma tillväxt. Efter hand kröp det fram att bolaget inte hade någon rimlig lösning på det problem de åtagit sig att hantera, nämligen att sortera och återvinna osorterat byggavfall.
Avfallet hamnade istället på gigantiska deponier runt om i landet. Inte sällan på mer än 30 000 ton. På några håll började soporna brinna, med långvarig, stinkande, cancerframkallande rök som följd. Miljöbrotten staplades på hög, liksom byggsoporna. Företaget utnyttjade ett kryphål i lagstiftningen. Man får lagra byggavfall tillfälligt i tre år. När tre år gått flyttade bolaget bara sopbergen till en annan plats.
I spetsen för det hela stod den lite säregna företagsledaren, Bella Nilsson, som numera, enligt tidningen Expressen, bytt namn till Fariba Vanco. Hon har bland annat ett förflutet som strippa och arbetade åt den välkända så kallade porrkungen, Carl Serung. Hon har tidigare suttit i fängelse för grovt skattebrott. Efter NMT- Think Pinks konkurs 2020 häktades hon och några till i företagets ledning. Nu åtalas hon för grovt miljöbrott. Det gör även företagarprofilen Lars-Ivan Karlsson, som var vice ordförande i bolaget. Båda förnekar brott.
I mina ögon är detta kriminella individer som helt struntar i om de förgiftar miljön. Spelar i samma liga som Batteriskandalen i Kumla, men i än större skala.
Åter till dumheten då, eller ska vi kanske kalla det naivitet.
Miljöskandalen spillde nämligen över till Röfors utanför Laxå.
Där drev Hareton Akoob Laxå Bruks miljöåtervinning AB. Bolaget tog mot byggavfall från NMT-Think pink, tusentals ton. Röfors blev en utväg för NMT- Think Pink att bli av med avfall, eller om man är mera rakt på sak. De lyckades lura på Akoob 10 000 ton osorterat byggavfall. En mindre del av allt det de hade lagt på hög runt om i landet. De hade nog hoppats att det skulle bli mer.
Nu är även Akoob åtalad för miljöbrott. Ett i lagstiftarens ögon något mindre allvarligt brott än grovt miljöbrott.
Jag träffade Akoob några gånger. Bilden jag fick var att han nog faktiskt hade goda avsikter, tänkte sig sortera byggavfall och tjäna pengar på det. Han gav intryck av att vara en entreprenör, som sagt, med goda avsikter, som ville göra rätt.
Men där någonstans blev det totalt fel. Så mycket koll på vilka regler som skulle följas, och vad som krävdes, verkade inte Akoob ha. Han körde igång, utan att ha saker på plats, allt färdigt. Regler, tja, det löser sig efter hand verkade han resonera. Det var bara det att det inte gjorde det. Verksamheten retade snabbt upp ortsborna. Det var skräpigt, dammade och bullrade. Sydnärkes miljöförvaltning fick hantera tiotals anmälningar och stoppade också verksamheten flera gånger. Lagstiftningen var dock delvis på Akoobs sida den gången. Förvaltningens beslut upphävdes av länsstyrelsen och olika rättsinstanser som konstaterade att Akoob hjälpligt följde lagen. Men förvaltningen återkom och stängde ner verksamheten igen.
Efter hand kröp det fram att Akoob, när han startade bolaget, lyssnat väldigt mycket på en konsult på hantering av byggavfall. En konsult som arbetat i kretsen runt ledningen för NMT- Think Pink. BS-Consulting AB. Konsulten var en man som bytt namn, identitet och som hade ett förflutet som yrkeskriminell. Mycket av det Akoob visste om sortering av byggavfall verkade han ha inhämtat just av den konsulten, som med stor sannolikhet alltså gick NMT-Think pinks ärenden.
Bland annat ska konsulten ha påstått att avfall som NMT skickade till Röfors inte innehöll några gifter och därför inte behövde lagras på hårdgjord yta. Att det hela skulle vara en lönsam affär menade Akoob att avtalet garanterade när jag intervjuade honom. Akoob sorterade också avfall. Problemen växte dock snabbare än det sorterades. Dels stoppades ju verksamheten och soporna lades på hög. Men det stora och kanske allvarligaste problemet var att NMT -Think Pink inte betalade för att Akoob tog emot avfallet. När det bolaget begärdes i konkurs drogs verksamheten i Röfors obönhörligen med. Det hela slutade med att Laxå kommun fick röja upp och det hela för 8,5 miljoner kronor.
Har då Akoob agerat brottsligt? Jag menar att han troligen handlade i god tro. Nu är det ju så att om man driver företag, och hanterar exempelvis avfall, så räcker inte riktigt det. Man måste hålla koll på sin verksamhet, följa regler, ha egenkontrollprogram och liknande, så jo, det kan nog vara kriminellt att vara dum, eller bli lurad. Återstår att se om han döms och vad straffet blir.
För Akoob och Laxå kommun blev affären en pinsam historia. Även om kommunen nog, med facit i hand, inte kunnat agera så mycket annorlunda. Man har ju en lagstiftning att följa. Om en företagare lämnar in en ansökan om att få bedriva en verksamhet och han följer lagar kan inte kommunen neka tillstånd. Rätt skött hade verksamheten kunna fått det rätt avsomnade Röfors att leva upp. Nu blev det istället katastrof. Vilka miljöutsläpp verksamheten orsakat i Röfors är, om jag förstått det rätt, inte helt klarlagt. Helt klart är dock att det hade kunnat uppstå allvarliga utsläpp av exempelvis kvicksilver, tungmetaller och PFAS-liknande ämnen.
Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.