Gå till innehåll
Henrik Östensson

De multinationella storbolagens våta dröm

Publicerad: 10 April 2024 8:54

Våra elnätsbolag och deras elnätsavgifter är kanske det område där avregleringen allra tydligast spårat ur. Vem har egentligen kontroll?

Elnätsavgiften är uppdelad i två delar, en fast och en rörlig del. Det råder monopol i elnätet. Du kan inte byta elnät till en annan leverantör. Det som styr vem som äger elnätet och tar betalt är var du bor.

Monopolställningen gör att Energimarknadsinspektionen, enligt speciella ramar, ska besluta om hur mycket elnätsbolagen får höja avgifterna

Frågan är dock hur bra detta fungerar. De senaste tio åren har nämligen elnätsavgifterna, enligt villaägarnas riksförbunds statistik, ökat ungefär dubbelt så mycket som den övriga  inflationen. Elnätsbolagen har alltså höjt priserna i snitt dubbelt så mycket som livsmedelsbutikerna, byggbranschen, jordbrukarna, eller detaljhandeln, som exempel.

Men det anser inte elnätsbolagen och Energimarknadsinspektionen räcker. Man vill nu höja takten i hur mycket vi ska betala, vilket myndigheten gett klartecken till.

Totalt kan nu elnätsbolagen höja nätavgifterna med 44 procent fram till 2027. Drygt 100 miljarder mer kommer vi med all säkerhet få betala för att få el.

Elnätsbolagen hävdar att det behövs, eftersom man behöver investera mycket. Jadå, behoven finns säkert. 

Frågan är ju varför man inte använt alla pengar man dragit in de de senaste åren till det. Svaret är att de helt enkelt gått till aktieutdelning till de stora elbolagens ägare. Eon, som äger en stor del av elnätet i Sydnärke som exempel, gick med en bit över 100 miljarder i vinst 2023. 66 miljarder, ungefär 2 tredjedelar av vinsten gick till aktieägarna.

Ellevio, en annan nätägare, ett betydligt mindre bolag omsättningsmässigt, gick med ”bara” 2,6 miljarder i vinst 2023. Statliga Vattenfall gick med 20 miljarder i vinst. Här delade man ut 4 miljarder till ägaren, staten. Tillsammans vinster över 100 miljarder.

De sticker onekligen i ögonen i en tid där man som konsument förväntas ta sitt ansvar och leva snålare. Det gäller också tusentals strävsamma mindre företag som till skillnad från elnätsbolagen verkar på en konkurrensutsatt marknad. Vi lever också i en tid när delar av det offentliga samhället, regioner och kommuner går på knäna och måste spara många miljarder. Men elnätsbolagen kan istället maximera vinsterna. De behöver inte ta ansvar, spara, gneta. Tvärt om, där finns utrymme för högre vinstuttag. Elnätsbolagen hävdar att man behöver dela ut vinster till sina ägare, för att de tar risker med att äga elnät. Vilka risker? Det gäller väl i så fall alla företag? Frisören i Kumla, verkstadsföretaget i Åsbro, plastindustrin i Laxå, eller jordbrukaren utanför Pålsboda tar väl också risker. Men de har konkurrens.

Frågan är ju varför just elnätsbolagen ges den här helt unika möjligheten att sko sig på vår bekostnad. Inga andra bolag kan ju agera på samma sätt.  Ser inte våra makthavare att just elen, som alla behöver, driver inflationen? Priserna på själva elen vi betalar har gått också upp. Men där finns en konkurrens, där fluktuerar priserna. För många utgör nätavgiften en större del än kostnaden för själva elen. En kostnad som inte finns någon möjlighet att påverka. Tvärt om verkar det vara så att om du sparar el och sänker dina rörliga avgifter, ja, då ökar den fasta delen hos flera bolag.

Jag är väl medveten om att det finns ett antal mindre elnätsbolag (I vårt område Skyllbergs bruk), som inte alls har samma marginaler. Problemet är att inte de heller gynnas av det system som råder. Det är de stora multinationella jättarnas marknad. Det är tre stora energijättar som tar hela kakan, vinster som vi betalar. Hur länge ska det få pågå?

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.

Opinion / Ledare

Henrik ÖstenssonOm investeringar solceller och framtiden

Henrik ÖstenssonInvesteringar i förnyelsebar energi väcker ofta diskussion. Folk reagerar när det byggs solcellsparker och…

Henrik ÖstenssonVår politiska natur

Henrik ÖstenssonSom journalist drivs man ju av viljan att belysa fakta, skrapa fram en och annan sanning, bevaka vad våra politiker…

Henrik ÖstenssonEtt under av informationsbrist mitt i informationssamhället

Henrik ÖstenssonSveriges tågtrafik får nästan dagligen kritik. Tåg blir försenade, tåg uteblir. Man bör ha tid på sig om man ska…

Henrik ÖstenssonIngen mandatdramatik i EU-valet

Henrik ÖstenssonNu har vi haft EU-val. Preliminärt verkar valdeltagandet ha sjunkit i Sydnärke. Det ser väl, helt väntat, inte ut…

Henrik ÖstenssonKommunerna, staten och kapitalet

Henrik ÖstenssonJust nu går vår offentliga sektor på knäna. Regionen och kommunerna, med något undantag, har hamnat i akut…

Henrik ÖstenssonVarför spårar alltid EU-direktiv ur i Sverige?

Henrik ÖstenssonSnart är det EU-val. I Sverige har vi en oerhörd förmåga att hela tiden, i något slags välvilja, både övertolka…

Henrik ÖstenssonDe multinationella storbolagens våta dröm

Henrik ÖstenssonVåra elnätsbolag och deras elnätsavgifter är kanske det område där avregleringen allra tydligast spårat ur. Vem…

Henrik ÖstenssonEn ganska enkel förklaring till våra tågproblem

Henrik ÖstenssonAtt kritisera vår tågtrafik, järnvägsnätet, har blivit allt vanligare. Försenade tåg, uteblivna tåg till följd…

Henrik ÖstenssonGe Ukraina allt de pekar på

Henrik ÖstenssonFör två år sedan i morgon ändrades Europas historia igen, på det mest fasansfulla sätt man kunnat tänka sig.…

Henrik ÖstenssonDags att inse att vi snart inte kommer ha några kontanter

Henrik ÖstenssonDet är dags att inse fakta. Hur gärna man gärna vill ha prassligt papper i plånboken tickar klockan för våra…

Henrik Östensson”Ut med namn och bild vet jag”

Henrik Östensson”Publicera namn och bild” eller rentav ”ut med namn bild och adress”, ”ut med signalement” är vanliga…

Henrik ÖstenssonDumhet kan visst vara kriminellt

Henrik ÖstenssonDet brukar sägas satt dumhet inte är kriminellt. Men jo, det kan det ju faktiskt vara, om man driver företag. Det har…

Henrik ÖstenssonEn myndighet som tystnat

Henrik ÖstenssonNär brott händer runt omkring oss, blåljus blinkar, och polisen är på plats funderar alltid människor på vad som…

Annons

Nyheter