Gå till innehåll
Henrik Östensson

Dags att inse att vi snart inte kommer ha några kontanter

Publicerad: 12 February 2024 9:45

Det är dags att inse fakta. Hur gärna man gärna vill ha prassligt papper i plånboken tickar klockan för våra kontanter allt snabbare. Andra halvåret 2023 minskade uttagen av kontanter med 16 procent jämfört med samma period 2022. Vi tog i snitt ut 371 kronor i kontanter per person och månad.

Även om kontantuttagen ökade under pandemin är trenden ändå brant utför för våra kontanter. Jag är förhållandevis säker. Inom några år kommer kontanter, pengar i plånboken i princip vara historia.

Det går fort nu. Eftersom vi tar ut mindre kontanter, använder mindre kontanter blir hanteringen av dem allt dyrare. Automater försvinnner, vilket får hjulen att rulla ännu fortare. Blir det svårare ta ut använder man mindre kontanter.

Man kan tycka vad man vill om det. Men utvecklingen lär inte gå att backa. Många ser kontanterna som en säkerhetsfråga. Argumentet, vi behöver kontanter för att kunna hantera en större samhällskris. Om exempelvis någon som vill oss illa stänger ner kanske både strömförsörjning och internet.

Det loppet är redan sedan länge kört.  Precis all kontanthantering är nämligen digitaliserad i samma grad som all annan hantering av betalningar.

Vissa affärer, långt ifrån alla, kan hantera kontanter i sina kassasystem, även om det bara är konstgjord andning för en kort period. När kontanterna ska vidare är systemen i alla fall digitaliserade. Det kommer fungera några dagar, kanske en vecka, på sin höjd.

Nästa fråga kommer bli hur vi ska få tag på kontanter om krisen kommer?

Tja. Alla bankomater är höggradigt digitaliserade. De är kopplade digitalt till din bank, där ditt digitala bankkonto finns. Inget internet, ingen ström, inga kontanter. Bankerna har inga kontanter, med några få undantag. Om nätet brakar ihop kommer de dessutom inte åt dem. Det spelar ingen roll om du kommer dit med en gammaldags bankbok.

Jag tror det är dags för alla, från du och jag upp till regering, via våra banker, att att inse att det det vi har att anpassa och till, det vi måste fixa, är att att på alla tänkbara vis försöka säkra upp vårt digitala betalsystem så det klarar samhällskriser. Kanske behövs ett helt nytt statligt system för digitala, ”kontanta” betalningar. Swish finns ju, men ägs av bankerna. Kanske en ny e-krona, jag vet inte. Men jag vet en sak. Om vi tror att att kontanterna ska rädda oss vid en kris gör vi bort oss. De system för kontanthantering som fanns är för alltid borta, de går inte återskapa. Det går inte att backa bandet. För att göra det skulle vi behöva lära om, börja göra som vi gjorde för 25-30 år sedan, eller som våra föräldrar gjorde. Använda checkar istället för telefonen när vi betalar. Butiken skulle behöva mer folk för att klara de köer som skulle uppstå när vi fumlar med kontanter eller ska skriva en check. Framför allt. Bankerna skulle behöva öppna mängder med nya bankkontor.

Det kommer inte hända!

Att orda säkra digitala betalsystem, som inte är känsliga för intrång, som fungerar även under stora samhällsstörningar är inte lätt. Internet är inte konstruerat för att vara säkert. Men jag tror ändå det är rimligare att lägga pengar på det istället för en dödsdömd kontanthantering.

Hela begreppet kontanter, sedlar, mynt, kommer,  kanske bara om fem, tio år vara lika mycket historia som en telefon med sladd och jack i väggen är i dag. Min gissning är att det går fortare än så. De flesta använder redan i dag i princip aldrig kontanter.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.

Opinion / Ledare

Henrik ÖstenssonEn ganska enkel förklaring till våra tågproblem

Henrik ÖstenssonAtt kritisera vår tågtrafik, järnvägsnätet, har blivit allt vanligare. Försenade tåg, uteblivna tåg till följd…

Henrik ÖstenssonGe Ukraina allt de pekar på

Henrik ÖstenssonFör två år sedan i morgon ändrades Europas historia igen, på det mest fasansfulla sätt man kunnat tänka sig.…

Henrik ÖstenssonDags att inse att vi snart inte kommer ha några kontanter

Henrik ÖstenssonDet är dags att inse fakta. Hur gärna man gärna vill ha prassligt papper i plånboken tickar klockan för våra…

Henrik Östensson”Ut med namn och bild vet jag”

Henrik Östensson”Publicera namn och bild” eller rentav ”ut med namn bild och adress”, ”ut med signalement” är vanliga…

Henrik ÖstenssonDumhet kan visst vara kriminellt

Henrik ÖstenssonDet brukar sägas satt dumhet inte är kriminellt. Men jo, det kan det ju faktiskt vara, om man driver företag. Det har…

Henrik ÖstenssonEn myndighet som tystnat

Henrik ÖstenssonNär brott händer runt omkring oss, blåljus blinkar, och polisen är på plats funderar alltid människor på vad som…

Annons

Nyheter