Till våra läsare – och kollegor
När jag skriver det här räknar jag kallt med att inte bara våra vanliga läsare läser, utan också en del kollegor på andra nyhetsföretag. Man ska inte slå sig för magen, skryta. Men under några år har vi nämligen sett en klar tendens. Andra medier stjäl gärna våra nyheter. Ibland berättar man vem man stulit nyheten av, ibland gör man det inte. Ibland gör man en egen artikel, på samma ämne, ibland plockar man bara stoff rakt av från våra artiklar. Det händer att vi känner igen hela stycken och citat. Undantagsvis har rentav hela artiklar, med bilder, stulits. På ett sätt är det givetvis hedrande. Det innebär ju att kollegor tycker vi åstadkommer något relevant, fast vi är pyttesmå och har begränsade resurser.
Vi på Sydnärkenytt tittar dock ytterst lite på vad andra medier skriver om vårt område Vi stjäl aldrig material rakt av. Det händer att vi citerar andra, eller tar upp nyheter som andra gjort, men det är sällan och vi anger alltid källan. Det finns flera orsaker till att vi gärna undviker att plocka material från andra, men den enkla, mest banala, är nog att vi inte har några större problem att hitta saker att skriva om ändå. Vi har ofta koll på vad som händer, men hinner tyvärr inte springa på alla bollar. Mängden uppslag är alltså inte problemet, utan mer att hinna göra nyheter av dem.
Sedan är det givetvis helt oundvikligt att vi ibland skriver om samma saker som våra kollegor. Håller Kumla kommun pressträff kommer både vi och våra kollegor skriva om det. Det samma om det kommer ett pressmeddelande. Ofta skriver medier om samma saker, det är naturligt, vi beskriver ju samma verklighet. Men lika ofta är det helt uppenbart, mycket tydligt, att man stulit våra idéer och som sagt, hela artiklar, eller delar av dem. Jag nämner inga namn. Men det händer att kollegor plockar nyheter på vår sajt, som är gratis, för att sedan publicera dem bakom en betalvägg på sin egen sajt.
Det finns ett viktigt skäl till att vi funderar en del kring det här med att plocka material från kollegor. Alla, även de mest seriösa medierna gör ju ibland fel. Uppfattar ett ämne fel, övertolkar något, eller drar fel slutsatser. Om ett tidning, eller nyhetssajt, publicerar en notis med fel uppgifter och väldigt många andra kopierar den, springer åt samma håll, ja då sprids ju de felaktiga uppgifterna som en löpeld. Det kan i sin tur ge upphov till ryktesspridning och rentav demonstrationer och protester, rentav oro i samhället om det vill sig illa.
Dessutom kan ju i någon mån vår nyhetsnäsa, vårt sinne för att hitta nyheter som berör er läsare trubbas av om vi ägnar oss åt att skärskåda vad andra gör istället för att ha fingret i luften och ett brett kontaktnät. Det finns ju inget självändamål att ta upp en nyhet, bara för att andra gör det.
Att norpa material en smula okritiskt är en sjuka som spridit sig sedan man började publicera nyheter online. Självklart gör stora medier seriösa artiklar, faktagranskningar och grävjobb. Men så vill redaktörer att det hela tiden ska hända något på webben, att det ska finnas läsning, dygnet runt. Då är det lätt gjort att titta vad andra gör och stjäla här och där. Ofta handlar det om små notiser, mindre grejer, som i många redaktörers ögon kanske inte känns så viktiga att faktagranska. Det är då man gärna nallar av andra. Det är då det kan bli fel. Man räknar helt enkelt med att kollegan man stjäl av har gjort ett bra jobb. Vilket oftast fungerar, men inte alltid
Min erfarenhet är just att små enkla nyheter, notiser, ofta får mycket stor läsning.
Jag har varit med om det. För länge sedan, när jag jobbade på en annan tidning, skrev jag en notis om en händelse i Fellingsbro. Ett mindre, äldre vindkraftverk hade helt enkelt blåst omkull. Det vägde 8 ton och var ungefär 14 meter högt vill jag minnas.
Den notisen tog skruv. Många medier, bland annat NA, Land, ATL, VLT ända fram till kvällstidningarna tog upp notisen. Det var väl bråttom på tidningarnas då ganska färska webbredaktioner. Man kopierade vad andra skrivit och gjorde ingen faktakoll. Någonstans på vägen smög det sig in lite fel. När jag läste notisen i Aftonbladet angav man att det var min tidning som hade varit först med nyheten, men…Vindkraftverket vägde i Aftonbladet 80 ton och hade varit 140 meter högt. Annan, i mitt tycke viktig information, som att vindkraftverket trillat utan större dramatik, mitt i natten, dessutom på en rätt avskild plats, hade dock fallit bort på vägen. Liksom det faktum att orsaken till olyckan var dåliga bultar.
Ett annat exempel var vårt aprilskämt om dansken “Ballen”, den okända brottslingen som deltog i den stora massrymningen från Kumla. Hela den storyn stals av en annan tidning, med bilder och allt. Problemet var bara att tjuven inte fattat att det var ett aprilskämt. Han skrev en artikel där skrönan framställdes som sanning.
Sådana grejer kan man skratta åt, Men det finns ju som alla förstår en allvarlig aspekt på det hela. Om flera okritiskt bara kopierar, snor material, ja, då kan ju felaktiga fakta spridas ganska snabbt. Det vill åtminstone inte jag bidra till.
Har du ett tips, eller vill att vi ska lyfta en fråga, hör av dig: redaktion@sydnarkenytt.se
Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.