
Kesser Nilsen blev stor favorit vid tradjazzfestivalerna i Askersund. Nästan alla ville ha en bild på honom.
Kesser satte Askersund på tradjazzkartan
Som journalist bevakade jag ”Tradjazzfestivalen” i Askersund under ett antal år. En festival som många nu saknar. Problemet blev att publiken inte räckte till för att driva festivalen enligt arrangörerna. Tradjazzpubliken räckte inte till. Kommunen ändrade namnet till en Musikfestival men det var inget som lockade publik i närheten av Tradjazzfestivalens storhetstid. En mycket populär spelplats var Folkets Hus, nuvarande Hantverkshuset. Till hösten kommer det att bli jazzmusik där igen. Det är bara att hålla ögonen öppna för annons.
Problemet för oss journalister var att cykelloppet Vätternrundan gick samtidigt med Tradjazzfestivalen veckan före midsommar. Minns att det var en körig helg för att få med det mesta i tidningen. Annars skulle nog läsarna ha blivit besvikna. Vid ett tillfälle blev det rena kaoset. Hammarsbron hade låst sig när den skulle stängas och tusentals cyklister väntade på att komma över för vidare färd till Motala. Tyvärr hade vi reportrar ännu inte fått mobiltelefoner. Jag gick inne i stan och plåtade tradjazzmusikanter ovetande om vad som hände vid Hammarsbron. Tror det var det som bidrog till att jag och flera andrar reportrar fick mobiltelefoner.
Carlsbergs brassband och dess ledare Kesser Nilsen, satte Askersunds jazzfestival på Sverigekartan som en av de trevligaste festivalerna i landet. Kesser och bandets glädje smittade av sig på alla. Kessers glädje, humor och spontanitet gjorde honom till en verklig publikfavorit. Alla fotograferade honom och bandet när de marscherade fram på Askersunds gator. Folk som aldrig lyssnat på en jazz kom bara för att se Kessers framfart.
Ryktet om Carlsbergs var ett öldrickande gäng som bara festade. Jag var själv lite nyfiken på vem Kesser Nilsen egentligen var som person. Det gick så många skrönor om honom. Därför bestämde sig jag och dåvarande kollegan på tidningen, Irmeli, att ta reda på hur det låg till. Vi åkte till Hilleröd i Danmark för att träffa honom i sin rätta miljö. Och vi blev överraskade. Kesser var föreståndare för en barnstuga, Gadevang Asyl i Hilleröd. Han var lika populär bland barnen, som hos askersundarna vid festivalerna.
Glade Kesser blev lärare genom en ren tillfällighet. Han är egentligen utbildad smed. Kesser var med i FNL-rörelsen, som också ledde till at han blev vapenvägrare. Han hade att välja på samhällstjänst, eller hamna bakom lås och bom. Kesser valde att avtjäna sitt ”straff” i en barnstuga. Han blev sedan kvar inom barnomsorgen. I Danmark blev han stor som föreläsare som handlade om barn.

Jazzturerna med Motala Express på Vättern blev alltid fullbokade. Tyvärr finns det ingen turistbåt längre i Askersunds hamn.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.