Vart tog den demokratiska processen i Kumla vägen?
Christian Liljenhed (L), reagerar på hur den demokratiska processen kring skolnedläggningen gått till:
– Igår kväll fick skolnämndens ledamöter utredningen ”förskole- och skolstruktur” utskickad via mejl. Idag skickades ett pressmeddelande ut där den politiska majoriteten med Socialdemokraterna och Moderaterna redan tycks ha beslutat att genomföra utredningen i sin helhet innan nämnden ens tagit beslut i frågan
Jag förstår alla föräldrars och medarbetares oro och frustration idag. Era liv vänds nu upp och ner över en natt när dessa besked lämnas, utan att de ens som sagt är beslutade.
Jag som ledamot i skolnämnden fick alltså den 50 sidor långa utredningen via mejl igår kväll. Innan jag och Liberalerna landar i vårt ställningstagande behöver jag så klart få tid på mig att läsa igenom utredningen, förankra detta i mitt parti och bland övriga oppositionspartier.
Var tog den demokratiska processen vägen? Skolnämnden har sitt gruppmöte nästa vecka där jag utgår från att utredningen föredras. Själva beslutsmötet sker inte förrän den 17 december, alltså om två veckor. En del beslut ska dessutom tas av kommunfullmäktige i februari om jag förstått det rätt. Att S och M har egen majoritet i Kumla råder inga tvivel om, men att två veckor innan besluten ska fattas redan nu tala om utfallet, det ifrågasätter jag kraftigt. I nämnden finns 11 ledamöter, 6 från majoriteten och 5 från oppositionen. Det räcker alltså med att en enda ledamot från majoriteten väljer att rösta med oppositionen för att majoritetens förslag ska falla. Och tro mig, det har skett många gånger att oppositionen lämnat gemensamma förslag.
Jag kommer nu ägna dessa två veckor fram till nämndens beslutsmöte att träffa mitt parti, övriga oppositionspartier men framför allt de föräldrar, anhöriga och personal som vill träffa mig för att dela med sig av sina synpunkter och idéer.
Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.