Varför får medborgare inte se beräkningarna om skolorna i Kumla?
Diana Jonsson, förälder till barn på Hardemo skola reagerar på på vad Moderaterna i Kumla sa i en intervju, som vi publicerade i fredags, det vill säga den 21/2. Häng med i debatten!
I det svenska skolväsendet är rätten till en likvärdig skolgång en grundbult som är inskriven i skollagen och framhålls i läroplanen. Skolverket klargör att likvärdig utbildning inte innebär att skolan ska vara identisk överallt, utan att kvaliteten ska vara så hög att eleverna når sina mål – oavsett var i landet de går i skolan.
Men hur går detta ihop med Moderaternas politik i Kumla, där skolor och förskolor läggs ner samtidigt som skolbudgeten realt minskar?
En budget som urholkas av inflationen
Moderaterna på riksnivå pratar om att förbättra skolresultaten, stärka lärarens roll och minska arbetsbelastningen. Samtidigt har Moderaterna i Kumla inte redovisat hur deras budgetbeslut ska bidra till dessa mål.
Nämnd för livslångt lärande (NLL) budgetutveckling:
2022: 665,927 tkr
2023: 697,879 tkr
2024: 731,308 tkr
Ökning: Knappt 10 % (65,381,000 kr)
Vid en första anblick ser det ut som en satsning – men justerat för inflationen på 16 % mellan 2022 och 2024 innebär det att skolans köpkraft har minskat med cirka 6 %. Moderaterna har alltså genom bristande justering för inflationen skurit ner skolans budget i reala termer. Det gör det svårt att både behålla nivå och göra framtida satsningar.
Trots att skolan är en av samhällets viktigaste investeringar väljer Moderaterna i Kumla att ligga under rikssnittet i undervisningskostnad och skolpeng (källa Kolada).
Undervisningskostnad: drygt 5 000 kr per elev/år under rikssnittet
Skolpeng: drygt 20 000 kr per elev/år under rikssnittet
Med dessa siffror blir det svårt att förstå hur Moderaterna tror att de ska kunna förbättra skolresultaten.
Vi har inte heller fått se några ekonomiska beräkningar eller analyser som visar hur avvecklingen av åtta förskolor och Hardemo skola ska ge en långsiktigt hållbar ekonomi.
Hur många lärare och förskollärare planeras för 2025? Kommer de att minska eller öka? Från majoritetens håll är det tyst.
Landsbygdens skolor försvinner – men inte i centrala Kumla
Om ekonomi är det främsta argumentet, varför avvecklas inte en skola i centrala Kumla, där elever skulle kunna placeras på Nya Malmen?
Istället väljer man att utarma landsbygden, där eleverna får längre resvägar och sämre tillgång till skola och förskola.
Moderaterna borde veta att likvärdig utbildning betyder att alla skolor inte måste se likadana ut.
Kommunen har ett ansvar att säkerställa att barn har rätt till en förskola och skola nära hemmet, och det är en aspekt som majoriteten verkar ignorera.
Förskolan – en fråga om jämlikhet
Skollagen 8 kap. 12 § slår fast att kommunen är skyldig att erbjuda förskoleplats till alla barn vars vårdnadshavare önskar det.
Men om förskolor avvecklas och avstånden blir längre, riskerar vi att barn utestängs från förskolan – trots att det är en lagstadgad rättighet.
Alla familjer har inte bil.
Alla har inte ekonomisk möjlighet att ha två bilar för att lösa vardagen.
För vissa familjer innebär det längre avståndet en omöjlig ekvation.
Kommunen har ett ansvar att säkerställa att förskolan är tillgänglig – men det verkar inte ha varit en faktor i beslutsprocessen.
Varför får medborgare inte se beräkningarna?
Moderaterna skriver att ni gör “avvägningar utifrån de förutsättningar som finns”. Men var är era ekonomiska beräkningar och analyser samt konkreta plan för att stärka skola och förskola?
Hur kommer avvecklingen av skolor och förskolor förbättra ekonomin?
Hur kommer nybyggnation av förskolor och skolor påverka skolans ekonomi?
Hur många lärare och förskollärare planerar ni ha anställda för 2025?
Hur stora klasser och barngrupper är majoritetens mål för att få budget i balans?
Hur ska skolresultaten förbättras när resurserna minskar?
Hur ser den konkreta planen ut för att förbättra skolresultaten?
Hur kommer man minska antalet sjukskrivningar hos förskolelärare och lärare?
Att skära i skola och förskola utan att presentera ekonomiska underlag eller konkreta åtgärder samtidigt som man behöver ta hänsyn till lagar riskeras att fatta beslut som försämrar förutsättningarna för både barn, lärare och vårdnadshavare.
Detta är inte en ansvarsfull politik från Moderaterna

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.