Regeringens prioriteringar skadar den fattigaste periferin – småkommunerna
Vänsterpartiet vill se högre statsbidrag för att klara välfärden i kommunerna och regionen. De exemplifierar med stora underskott i många kommuner.
I dagens Sverige kämpar regionerna och kommunerna med att bibehålla kvalitén i verksamheterna och höja invånarnas livsvillkor samtidigt som man får kraftigt nedskurna statsbidrag av regeringen och Sverigedemokraterna. Vinnarna av regeringens politik är idag höginkomsttagarna som fått skattelättnader och bidragstillägg. Den politiken betalas av den fattigaste periferin som vi finner i länens glesbygdskommuner. Glesbygdskommunerna står nu inför höjda kommunala skatter och effektiviseringskrav, läs: nedskärningar.
I Askersund går alla nämnder med ett underskott, men värst är det för Socialnämnden som går back med 24 mkr. Det är främst äldreomsorgen som står för underskottet. Det ekonomiska läget kommer även att slå hårt mot Askersunds elever, och särskilt de elever med särskilda behov som de med NPF t.ex. ADHD och autism. Läsåret 2021/22 saknade majoriteten av elever med NPF behörighet till gymnasieskolan. I Degerfors innebär låga statsbidrag att kommunen måste spara på 1,2%. Framförallt har Socialtjänsten ökade kostnader p.g.a. att omhändertagande av barn ökar. Även i Hallsbergs kommun presenterar nämnderna ett underskott på totalt 38,5 miljoner kronor. Det är Social- och arbetsmarknadsnämnden och Bildningsnämndens underskott som dragit iväg. De satsningar som Hallsberg har kunnat göra på löneutveckling och extra satsningar på skolan kommer bli svårare att förverkliga.
Folkhögskolorna är en unik och viktig utbildningsform men nu står Hällefors folkhögskola inför stora nedskärningar. Oron där är stor nu när det extra statsbidraget som delats ut de senaste tre åren inte förlängts. Skolan tvingas dra ner på sina grundskolekurser, särskilda kurser och två arbetsmarknadsutbildningar (omsorg, personlig assistent) kommer att försvinna. Med anledning av det tuffa ekonomiska läget har även kollektivtrafiknämnden i regionen fattat beslut om att reducera antalet busslinjer i länet som påverkar Hällefors. Detta äventyrar kompetensförsörjningen och skolpendlingen.
Även Laxå kommuns prognosen för 2023 lutar åt ett underskott på strax över 10 miljoner för 2023. Socialnämnden dras med ett underskott mot budget på 6,8 miljoner kronor, Barn och utbildningsnämnden har ett underskott mot 3,4 miljoner kronor och Fritidsnämnden ett underskott på 400 000 kronor. En tredjedel av gymnasieeleverna som drabbas av bussneddragningar i regionen bor i Laxå. Det finns ett preliminärt förslag att stänga ner akutkirurgin i Lindesberg vilket kommer påverka kranskommuners invånares hälsa och livskvalitet. Ljusnarsberg har högst andel skuldsatta i hela landet med 9,1 procent. Det visade siffror från Kronofogden under förra året. Dessutom slår 11-timmars dygnsvila hårt då kommunen måste anställa personal men saknar medel vilket är ett resultat av nedskurna statsbidrag. I Lekeberg uppmärksammas att nyblivna pensionärer, som plötsligt fått en stor inkomstskillnad i kombination med alla ökade kostnader i samhället, hör av sig till budget-och skuldrådgivare.
I Kumla har kommunens ledning, S och M, valt att sänka skatten med sex öre. Vänsterpartiet i Kumla vill istället, trots uteblivna statsbidrag, höja försörjningsstödet för barnfamiljer och se minskade barngrupper i förskolan, fler specialpedagoger och fler kuratorer. Detta finansieras via bland annat bibehållen skattesats och sänkta arvoden för politiker. Den politiska majoriteten i Nora har lagt ett förslag till budget för Nora kommun år 2024. Det beräknade resultatmålet är bara 1000 kr i överskott till årets slut grund av mycket höga kostnadsökningar och nedskurna statsbidrag.
God, grundläggande samhällsservice för alla människor, oavsett var man bor, är det vi kräver. När regeringen tvingar kommunerna att skära ner, så omöjliggör det för ett jämlikt och jämställt samhälle, över hela landet. Det krävs en framsynt fördelningspolitik, så att alla invånare får tillgång till en god, jämlik välfärd, så invånarna kan stanna kvar i mindre kommuner. Större statsbidrag till kommunerna enligt vårt budgetförslag och som följer SKR:s nivå. Det är Vänsterpartiets politik.
Nadja Awad, riksdagsledamot, Vänsterpartiet
Jessica Carlqvist, regionråd, Vänsterpartiet Örebro län
Anneli Mylly, kommunstyrelsens ordförande V, Degerfors
Maria Nyberg, oppositionsråd V, Karlskoga
Ulla Wiklund Diedrichsen, gruppledare V, Ljusnarsberg
Staffan Göransson, gruppledare V, Kumla
Tryggve Thyresson, partiföreträdare V, Hallsberg
Katja Ollila, kommunfullmäktigeledamot V, Hällefors
Annika Finnström, gruppledare V, Askersund
Fredrik Sundén Vessling, kommunstyrelseledamot V, Lindesberg
Clara Dahlin, kommunstyrelseledamot V, Laxå
Margareta Carlsson, partiföreningsordförande V, Lekeberg
David Stansvik, partiföreningsordförande V, Nora
Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.