Var är oppositionens egna förslag och idéer?
Veronica Ulfgren (S) och Patrik Bergman (M) svarar här på det debattinlägg som publicerades 17 september, författat av oppositionspolitikerna Christian Liljenhed (L) och Magnus Claesson (C), som kritiserade hur skolan i Kumla sköts.
Med intresse tar vi del av Centerpartiets och Liberalernas senaste inspel i skoldebatten i Kumla. Vi välkomnar att dessa partier gör sin röst hörd. Men vi skulle gärna se att deras engagemang riktas till våra politiska rum där de verkligen kan göra skillnad, så som i nämnder eller kommunfullmäktige. Men där är det tyst.
Dessa partier är sällan aktiva med att ta fram förslag och tydliga prioriteringar. Gjorde de det, skulle både kommunledning och allmänheten få välbehövlig information om vart de önskar driva Kumla kommun om de får makt. Tyvärr ger inte texten som publicerades på Sydnärkenytt den 17 september någon vägledning. Inte ett spår av konkret skolpolitik kunde hittas i inlägget.
Vi ger debattörerna rätt i två avseenden, utifrån den svepande texten. För det första kan resultaten i Kumlas skolor höjas. Vi tillhör idag det nationella mittfältet sett till resultaten i årskurs nio. Vi ligger alltså varken i botten eller toppen. Det är klart att Kumla har en potential att se till att fler av eleverna i årskurs nio blir godkända i alla ämnen men detta kräver ett systematiskt arbete över tid.
Alla som följer skolfrågor i Kumla vet att vi jobbat hårt med arbetsmiljöfrågor, lokalplanering och med hög ambition att anställa rätt kompetens. Det är värt att notera att inget av det som görs kritiseras i texten. Den typen av kritik kräver nämligen ett eget alternativ.
Det andra som debattörerna har en poäng i är att ekonomin ska vara i balans. Kumla kommun, som väldigt många andra kommuner i vårt land, kämpar med kostnadskrisen som drabbat Sverige. Vi ser gärna att C och L presenterar goda idéer som kan läggas till kommunledningens.
I debattinlägget från deras sida fanns – inga.
Vi har i stället själva valt att synliggöra en del strukturella system inbyggda i vårt skolväsende som kan orsaka onödiga kostnader, då vi exempelvis betalar för väldigt många lokaler. Detta är något som vi just nu med stort allvar ser över i en omfattande utredning.
Det räcker inte med att peka på utmaningar. Helst ska man ha en politik för att göra något åt dem också. Här brister det helt uppenbart för Centerpartiet och Liberalerna i Kumla. De skriver om ett behov av strategi. Har någon läsare av deras inlägg sett ett embryo till en sådan strategi från dessa partiers sida?
De skriver om att ställa krav på politiker. Väl så, vi är eniga. Vi kan börja med oss själva. Vi politiska företrädare arbetar med utmaningarna utifrån förslag som presenteras i kommunens budget och läggs på bordet i nämnd för livslångt lärande. C och L har litegrann missat att det är så den lokala demokratin fungerar. Vad hjälper det med ett pliktskyldigt debattinlägg? Det är förslag på bordet som kan gör skillnad.
Det är genom att kavla upp ärmarna i det dagliga politiska arbetet vi kan nå ökad kvalitet i skolan, en god arbetsmiljö för lärare och elever samt en ekonomi i balans.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.