Du har tyvärr fastnat i ett ekonomiskt resonemang
Lars Litzén, tidigare ansvarig utgivare och grundare av Sydnärkenytt sällar sig till de som reagerat på skolchefen, Linda Meriloos svar på ett öppet brev som vi publicerade här om dagen
Nej, Linda Meriloo, med all respekt för din kompetens som skolledare har du tyvärr fastnat i ett ekonomistiskt resonemang om Hardemo skola, som bortser från denna skolas speciella förutsättningar och historia.
Jag förstår hur du tänker, baserat på den omdiskuterade utredningen: Fördelar man mer pengar till Hardemo än vad de andra skolorna får så blir det orättvist, ett fåtal skulle gynnas på flertalets bekostnad. Lägg ner Hardemo skola så blir det mer pengar till alla.
Nyckelordet du använder är bärkraft. Hardemo skola är enligt dig och andra kyligt resonerande administratörer (liksom tyvärr en del folkvalda politiker) inte en bärkraftig enhet. Smaka på ordet. Skolan jämförs med en ofruktbar växt. Eller med ett företag som inte bär sig.
Jag vill då påpeka att inga skolor har bärkraft utan det omfattande skattestöd vi ger dem. Och i alla skolor, ju större desto fler, behöver vissa barn extra omsorg och insatser för att hänga med. Skulle vi då säga att den insatsen är inte bärkraftig, den tar för mycket resurser från de andra barnen, bort med den?
Hardemo skola är varken en bärbuske eller ett företag, det är en landsbygdsskola som funnits längre än de flesta skolor i hela Sverige. Det är omvittnat att här trivs eleverna, undervisas de viktiga första åren i mindre klasser med bra pedagogik. Skolan är dessutom ett nav för en bygd som Kumla behöver utveckla – inte avveckla - för sin säkerhetsmässiga framtid.
Att tilldela Hardemo skola extra resurser för att fortsätta handlar inte om bärkraft – stryk sådant resonemang, bredda tänkandet - det handlar om skolors olika förutsättningar och om långsiktighet. En trygg bygdeskola kan i en orolig värld visa sig viktigare än vi anat.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.