Är du hästbiten?
Hästar - luktar illa, sparkas bak och biter fram eller; Hästar - dömer ingen, lyssnar troget och ger glädje för både kropp och själ.
Hästnäringen i Sverige bedrivs i många olika former. Det finns över 355 000 hästar i landet, i Örebro län är antalet drygt 11 700! Näringen skapar i Sverige ungefär 18 600 jobb och bara i Örebro län uppskattar man helårsysselsättningen till 511 personer. Varje år omsätter hästnäringen runt 33 miljarder och den binder samman stad med landsbygd. Hästnäringen är alltså viktig för Sverige. (Fakta från Hästnäringen i Sverige (hastnaringen-i-siffror.se)
Moderaterna anser att både hästnäringen och hästsporten bidrar till mycket. Verksamheten skapar jobb och har positiva effekter för hälsan. Det är också en suverän fritidssysselsättning för såväl vuxna som barn. Många människor finner att mötet med hästar är positivt för både sin fysiska och psykiska hälsa. Hästunderstödd terapi används som habilitering och rehabilitering för personer med fysisk funktionsnedsättning och syftar till förbättrad balans, muskulatur och koordination. Genom att vara med hästar får man en meningsfull sysselsättning som också kan bidra till ökad självkänsla, tillit och till och med minska upplevd stress. Hästar är ofta känsliga och intuitiva, vilket kan göra dem till utmärkta partner i olika terapeutiska och friskvårdsprogram. Att utveckla en respektfull och hänsynsfull relation till hästar är berikande samt främja välbefinnandet hos både människor och djur. Man lär sig respekt, att ta hänsyn och ansvar.
Folkhälsa är ett begrepp som är mer än individers fysiska hälsa. Den omfattar även vårt välbefinnande på både psykisk och social nivå. Förutom de individuella hälsofördelarna ger ridning och hantering av hästar även en utmärkt möjlighet till social interaktion. På ridanläggningar möts människor med en gemensam passion för hästar och ridning. Det skapar en stödjande och samhörig gemenskap. Att vara en del av ett sådant sammanhang kan bidra till att minska känslor av isolering och ensamhet. Genom att främja både fysisk och mental hälsa bidrar ridanläggningar till att skapa en mer hälsosam och välmående population.
Om vi ska kunna möta framtidens utmaningar inom folkhälsa måste vi kunna tillgodose en växande befolknings behov av rörelse. De flesta ridanläggningarna är föreningsdrivna, med eller utan samarbete med kommunerna. Att bygga en ridanläggning kräver stora investeringar och kunskap. Det gäller att ta hänsyn till djurskyddskrav, brandkrav, tillgänglighetskrav och arbetsmiljökrav med mera. Med rådande ränteläge, inflation och kostnader för byggmaterial blir det allt svårare för ideella föreningar att klara att själva investera i dessa anläggningar.
Det är då med glädje vi konstaterar att Kumla kommun ännu en gång är liite bättre. Den 12 mars i år togs ett första spadtag för en helt ny ridanläggning i kommunen. Ridsporten och frågan att få till en långsiktig lösning för ridskoleverksamheten i Kumla har varit en fråga Moderaterna i Kumla drivit i många år. Så, det är klart att vi Moderater nu känner en enorm stolthet och glädje att bygget av ridanläggningen är i gång. Den här anläggningen ska drivas av Folkatorps ridsportsällskap som är en ideell förening. Föreningen bedriver sedan länge ridskoleverksamhet i Kumla.
Idrott är viktigt för folkhälsan, jämställdheten och integrationen. Barn- och ungdomsidrott ger barn och unga ett viktigt socialt sammanhang där de lär sig ansvar, att samarbeta och lägger grunden för en god fysisk hälsa i vuxen ålder.
Det är också en rättvisefråga hur vi fördelar kommunens fritidsbudget mellan fritidsanläggningar och föreningar. Kommunen tillhandahåller anläggningar för exempelvis fotboll och hockey och snart en anläggning för ridsport och samvaro med hästar. När den nya anläggningen står klar finns alla möjligheter att få en långsiktig ridskoleverksamhet i kommunen.
Ridanläggningar fungerar som nav för gemenskap. Dessa anläggningar erbjuder inte bara möjligheter till ridning utan också utbildning, träning och tävlingar. Genom att tillhandahålla en plats där människor kan utöva sin passion för hästar och ridning främjas inte bara fysisk aktivitet utan också en känsla av samhörighet och gemenskap. En ridanläggning kan också användas till så mycket mer än bara hästverksamhet. Här kan bara fantasin sätta gränser!
Vi Moderater vill att det ska finnas fritidssysselsättningar och idrott för alla. Dessutom ska vi kunna idrotta på lika villkor.
Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.