“Barngrupper i Kumla är för stora, måste minskas”
Det är alldeles för stora barngrupper inom förskoleverksamheten i Kumla. Det drabbar både barn och personal och måste ändras. Detta anser oppositionspolitikerna Christian Liljenhed (L) och Magnus Claesson (C).
Redan 2023 varnade fackförbundet Sveriges lärare för alldeles för stora barngrupper i förskolorna. I Örebro län är sex av tio barngrupper för stora och Kumla sticker ut med särskilt stora barngrupper.
För stora barngrupper leder till stress hos både personal och barn. Personalen i Kumla larmar om ett glapp mellan vision och verklighet när barngrupperna är för stora. Forskning visar att hjärnan hos barn tar skada och leder till en stress hos små barn som inte är hälsosam. Enligt Sveriges lärare försämrar också de stora barngrupperna möjligheten till en god pedagogisk verksamhet och riskerar även att öka bullerproblematiken.
Vi kan konstatera att under 2023 hade varje pedagog på förskolorna i Kumla hand om i snitt 5,3 barn. Det är näst högst i länet och en av de högsta siffrorna i hela landet. Kumla har idag gruppstorlekar om 15 barn i åldern 1-3 år och upp till 22 barn i åldrarna 3-5 år.
Så här kan vi givetvis inte ha det och ansvaret bär Socialdemokraterna och Moderaterna. Det är dags att en gång för alla påbörja resan mot mindre barngrupper – för barnen och personalens välmående. Kumla kommun bör följa Skolverkets expertis och det är hög tid för oss som kommun att lyssna på personalen inom kommunens förskolor när det gäller denna viktiga fråga.
Även Kommunal i Kumla genom Linda Ahlgren driver denna viktiga fråga och det är bara hoppas att vårt gemensamma engagemang ger resultat.
Liberalerna och Centerpartiet har lämnat in en motion till kommunfullmäktige i ämnet där vi föreslår:
Att kommunfullmäktige snarast antar som mål att barngrupperna på kommunens förskolor ska följa Skolverkets riktlinjer om max 12 barn i småbarnsgrupperna 1-3 år och max 15 barn i barngrupperna för äldre barn 3-5 år.
Att ge förvaltningen för livslångt lärande i uppdrag att skyndsamt utreda hur dessa mål kan uppnås och presentera en hållbar lösning för hur vi kan implementera detta i verksamheten. Utredningen ska presenteras för nämnden för livslångt lärande under hösten 2024.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.