Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Ville Wetter - en kille som helst vill vinna

Ville Wetter, klar för start på juniorträningslägret för crosscart. Foto: LG MånzonVille Wetter, klar för start på juniorträningslägret för crosscart. Foto: LG Månzon

Vilgot Wetter från Fjugesta satsar stort på det bästa han vet - att tävla i crosscart. 13 år gammal har han hunnit med att vinna guld, silver och bronsmedaljer. Nu drar årets tävlingar igång.

- Jag är taggad, säger Vilgot, eller Ville som han kallas.

Efter bara fyra säsongers tävlande har Ville vunnit 2 guld, 2 silver och 3 bronsmedaljer i crosskart klass 1.

- Det är så kul att köra, säger han. 

Juniorträningsläger

Vi träffar honom en solig vårdag på Kägleborgsbanan utanför Fellingsbro på ett juniorträningsläger för unga crosscartförare.

Ville, hans mamma Emelie Köhler, och bonuspappan Alexander Enholm har anlänt med familjens husbil och en rejäl släpvagn med crosskarten och reservdelar. 

Många tävlingar står för dörren och inte bara i Sverige.

- Vi ska åka till 12 tävlingar i Sverigecupen, och sedan nordiska serien som i år har tävlingar i Sverige, Norge och Finland, säger Alexander.

Gillar inte att förlora

Ville är målinriktad. Han gillar inte att förlora. De senaste tre åren har han aldrig kommit sämre än trea i ett heat. Men en tredjeplacering är inget han är nöjd med.

- Superdåligt …

Ville har tävlat sedan han var nio år. Han började i klass 1, den lägsta klassen med 88-kugbiksmotorer. Under den tiden vann Ville alla tävlingar utom en, då karossen flög av efter en smäll i startögonblicket. 

Nu kör han i klass 2, 250 kubiksklassen med fyrtaktsmotor som utvecklar 50 hästkrafter. Det betyder snabba turer på banan, eftersom förhållandet effekt och låg vikt ger bra fart åt ekipagen. 

Över 110 km/h på Kägleborg

- Här på Kägleborg kommer man upp i 111 - 112 km/tim som mest. 

Ville tävlar för MK Ran Askersund, bor i Fjugesta och går i sjätte klass på Lekebergsskolan. 

- Ingen av mina klasskompisar håller på med motorer, men de tycker det är häftigt.

Crosscart togs fram under 80-talet som en fartfylld och förhållandevis billig form av hastighetstävling på bana. Villes tävlingsmaskin, en C-Pro med KTM-motor har kostat omkring 200 000 kronor, därtill kommer reservdelar.

- Det är ”top of the line”, det värsta man kan tänka sig och som gör att vi ligger långt framme, säger Alexander.

Snabba och korta heat

Tävlingarna består av snabba, korta och täta heat på tre eller fyra varv. Efter tre kvalificeringsomgångar går de snabbaste förarna till final.

Sevärt? Javisst. Bilarna är bakhjulsdrivna med stel bakaxel och det gör att förarna får sladda sig igenom böjarna.

Crosscart är en angelägenhet för familjer. På juniorlägret var det många team med pappor och mammor och småsyskon, och så förstås förare. 

Förhållandevis billig motorsport

- Det är mycket mekande, och efter varje race är det oljebyte, ventiljustering, koll av chassiet om något är glapp, säger Alexander som lagt ned många garagetimmar och planerande för att Ville ska kunna ha en bra kart.

Även om det är en förhållandevis billig motorsport så går det åt en del pengar att driva en tävlingssäsong. 

- Mellan 60 000 och 80 000 kronor. Den stora kostnaden är resorna, dieselpriset är högt. Men det är den billigaste motorgrenen med SM-status. I rally och rallycross det är helt andra pengar, säger Alexander.

Teamet har en del sponsorer.

- Det är inte lätt att få tag sponsorer, speciellt inte nu med de dyra elkostnaderna.

Klev åt sidan för Ville

Både Emelie och Alexander har själva tävlat i folkrace respektive crosscart, men klev åt sidan för att låta Ville blomma ut. 

- Jag såg tidigt Villes talang. Han är så mycket bättre än vad jag någonsin skulle kunnat bli. Så det var bättre för mig att sluta och hjälpa Ville i stället säger Alexander.

Nu väntar en intensiv tävlingssäsong.

Ville siktar på guldmedalj i Svenska cupen i klass 2, 250 kubik, och i nordiska mästerskapet.

- Nordiska blir det svåraste, vi har inte så stor koll på konkurrenterna där, säger Ville.

 

Mer om tävlingsklasser / crosscart 

Klass 1: 85 cc tvåtakt och 150 cc fyrtakt, förare 9 - 13 år

Klass 2: Trimmad 125 cc tvåtakt och standard 250 cc fyrtakt, 12-16 år

Klass 3: Trimmad 250 cc tvåtakt och standard 450 cc fyrtakt, från 15 år

650 cc, trimmad fyrtakt, från 16 år

50+ För de som är 50 år och äldre, man kör klass 3 och 650-maskiner

Det finns även en uppvisningsklass, Mini, 6-11 år. Ingen tävlan, bara uppvisning och körträning

Ytterligare en klass är crosscart extreme, som kommit stort i Europa. Här tävlas det med 650 eller 750 cc fyrcylindriga mc-motorer. Juniorklass finns även, från 12 år ålder, med varvtalsspärrade 650 cc-maskiner.



 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-05-23 11:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla