14 July 2020
Tipsa: 070-508 44 84

Historiker pratar bergshantering

Klara gruva på 1920-talet.Klara gruva på 1920-talet.

Onsdagen 20 november kl. 19 kommer historikern Sören Klingnéus till Vetenskapspuben på Sparbanksbörsen i Fjugesta. Han kommer att föreläsa om det forna bergsbruket i Lekeberg och dess tillhörande lagar.

Gruv- och hyttdriften i Kilsbergen har mycket gamla anor och Sveriges äldsta bevarade lagar rörande bergshanteringen utfärdades 1340 för det område som senare skulle få namnet Lekebergslagen. Området har dock länge varit bortglömt i forskningen.

Något som historikern Sören Klingnéus nu råder bot på genom att lyfta fram olika aspekter av bergsbruket, som ju upphörde slutligen 1903 genom nedläggningen av Vekhyttan.

Kraftöverföringen löstes på flera platser med så kallade konstgångar. Här syns konsthjulet vid Kronoberget i Kvistbro, i samband med nedrivningen 1916. Hyttfogde Sätter i Mullhyttan förevisar modellen över hyttan.
Utvecklades under århundraden

Bergshanteringen i Lekebergslagen har sina rötter i 1100-talet och under århundraden utvecklades verksamheten med gruvor, hyttor och hammarsmedjor. Skogarna och vattendragen på Kilsbergens östsluttning var en förutsättning för verksamheten. 

- Den här gången läggs tyngdpunkten till gruvdriften och den teknik som hör samman med den, säger Sören Klingnéus och påpekar att även om gruvfältet vid Kronoberget i Kvistbro är känt, så låg den största järnmalmsgruvan nere på Närkeslätten.

- Där skedde ju också det sista försöket med brytning av malm vid Klara gruva i Vintrosa. Även silver och koppar bröts vid några tillfällen. 

Bjuder på nya rön

Sören Klingnéus kommer att presentera nya dateringar rörande några hyttor. 

- Det stärker bilden av bergslagens höga ålder. Den epoken avslutas med nedläggningen av Svartå hytta, där sista utslaget av malm gjordes på kvällen den 31 oktober 1966. 

Räknar med fullt hus

Den som vill känna på vikten av fyra järntackor från den kvällen är välkommen till Sparbanksbörsens vetenskapspub den 20 november klockan 19. Som vanligt är det fri entré och öppen bar.

- Vi räknar med fullt hus för så har det varit vid de tidigare tillfällen som Sören Klingnéus har varit hos oss och pratat, säger Gunilla Pihlblad i Lekebergs Revysällskap.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-12 17:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.