Gå till innehåll
Lekeberg / Brott
En byggnad med en skylt där det står oslo länsrätt.

Örebro Tingsrätt dömde en Västernärkebo till sex månaders fängelse. Foto: Axel Frisén

Västernärkebo slog
sin kompis medvetslös
- döms till sex månaders fängelse

Publicerad: 10 February 2024 8:31

De båda barndomsvännerna från Västernärke var ute och åkte bil. De hade druckit en del och hade en chaufför med sig som körde bilen. Plötsligt blir den ene, en 30-åring, väldigt aggressiv och otrevlig. Barndomsvännen, som också ägde bilen de åkte omkring i, sa ifrån och bad chauffören stanna bilen. Bilägare bad sin 30-åriga kompis kliva ur bilen.
Barndomsvännerna steg ur bilen, och då uppstod det ett bråk. Enligt vittnen på plats brottade 30-åringen ner sin kompis och tog stryptag på denne. Om inte andra hade ingripit var stryptaget så hårt och långvarigt att det hade kunnat orsaka medvetslöshet.

När kompisen reste sig upp riktade 30-åringen ett stenhårt knytnävsslag mot huvudet. Kompisen och barndomsvännen ramlade baklänges och föll medvetslös ner i backen. Ett vittne trodde han var död.
Det här inträffade den 4 april 2021 i utkanten av Örebro. När ambulansen kom till platsen efter cirka 10 minuter var barndomsvännen fortfarande medvetslös. 30-åringen däremot hade lämnat platsen med kunde gripas av polisen några hundra meter från den plats där misshandeln hade ägt rum.

Döms till sex månaders fängelse

Nu kommer det rättsliga efterspelet. Den 30-årige mannen från Västernärke döms för misshandel. Hans kraftiga knytnävsslag innebar att hans barndomsvän fick en fraktur i ögonhålans golv med nedpressat fragment mot käkbihålan, fraktur i käkhålans bakre vägg, medvetslöshet, bestående dubbelseende och bestående huvudvärk.
Barndomsvännen har numera svårt att klara delar av sitt arbete på grund av att hans syn har försämrats.
30-åringen döms till sex månader i fängelse. Hans ska betala 23 595 kronor i skadestånd till sin barndomskompis. Och han ska betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Annons

lekeberg