Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Allahelgonautställning på Edsbergs bygdegård

 Ina Bee Bergsten är en av utställarna, här med ett kollage som ska visas i helgen. Foto: Josefine Milton<br />
Ina Bee Bergsten är en av utställarna, här med ett kollage som ska visas i helgen. Foto: Josefine Milton

I helgen är det femårsjubileum för den årliga utställningen i Edsbergs bygdegård. Deltar gör hantverkare, konstnärer och kreativa personer från Lekebergs kommun eller som är medlemmar i bygdegårdsföreningen.

Första året arrangerade de separata utställningar för män och kvinnor men sedan dess har alla varit välkomna samma helg. I år är det 29 utställare som deltar med en blandning mellan allt från traditionella tavlor, hästskinnsväskor, krukor och kläder.

Det är fem personer som tillsammans arrangerat och hängt allt i utställningslokalen och förberett inför helgen. Nytt för i år är en helt ny möblering som skapar utrymme och även sittplatser för den som vill dröja sig kvar framför något verk.

Gänget som jobbat med att hänga utställningen. Carina Storm, Inger Edlund, Helen Ivarsson, Marie Larsson, Kerstin Leijonborg Gänget som jobbat med att hänga utställningen. Carina Storm, Inger Edlund, Helen Ivarsson, Marie Larsson, Kerstin Leijonborg

– Många håller på och grejar hemma, visar aldrig upp det de gör. Någon försäljning är det då inte tal om heller. På våra vår- och julmarknader här kommer många för att sälja Men så finns de som inte vill sälja sina alster. För dem tänkte vi att vi ordnar en konst- och hantverksutställning, berättar Marie Larsson som är en av eldsjälarna bakom utställningen.

Ingen försäljning

 Inget säljs på plats. Skulle man ändå vara intresserad av något får man kontakta utställaren själv. 

– Det som är så roligt är att det är så stor bred,  olika saker och tekniker som ställs ut, fortsätter Marie

I Edsbergs bygdegård arrangeras även välbesökta konstkurser och så kallade sy-lan, flera av verken därifrån kan man också beskåda under helgens utställning.

Utställningen har hunnit bli en välkänd allahelgona- tradition i bygden.

– Det och att folk vet att det blir en varierad utställning, men många olika stilar, gör att vi hoppas på många besökare. Det är också en stor rymlig lokal, där det går bra att hålla avstånd, säger Marie.

Det är fri entré till utställningen. Naturligtvis blir det försäljning av hembaka och kaffe i anslutning till utställningen. Intäkterna går tillbaka till föreningen. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-05 6:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.