Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Två invigningar av samma hall – samma kväll

Bollhallen i Fjugesta har fått en rejäl upprustning. Ett nytt golv bland annat. Längs ena vägen finns en helt ny utbyggnad, som rymmer läktare. Foto: Henrik ÖstenssonBollhallen i Fjugesta har fått en rejäl upprustning. Ett nytt golv bland annat. Längs ena vägen finns en helt ny utbyggnad, som rymmer läktare. Foto: Henrik Östensson

I Fjugesta gillar man att klippa band. På onsdagskvällen skedde nämligen inte mindre än två högtidliga bandklippningar, invigningar, av samma hall. Då invigdes nämligen det som numera kallas Fjugesta Idrottshus, före detta bollhallen.Invigningen utgjorde lite av en slutpunkt på det stora skolprojekt som inleddes tidigt 2019. Det som nu blivit nya Lekebergsskolan.

Att det blev två bandklippningar beror på att Lekebergs Sparbank sponsrat en del av det nya huset, nämligen läktaren, med en kafédel, förråd och teknikrum. Den heter Sparbanksläktaren och invigdes med en egen bandklippning, där representanter från banken klippte band, efter den där Johan Niklasson (C) kommunstyrelsens ordförande,  klippt banden utanför ingången.

Johan Niklasson (C) klipper ett första band vid invigningen av det nya idrottshuset. Foto: Henrik Östensson Johan Niklasson (C) klipper ett första band vid invigningen av det nya idrottshuset. Foto: Henrik Östensson
Rejäl upprustning och utbyggnad

Idrottshuset består egentligen av tre hallar. Dels den stora bollhallen, dels ett par lite mindre hallar. De hade alla någras decennier på nacken och var i stort behov av upprustning.

– Man känner nog inte helt igen den gamla, kalla bollhallen. Det har gjorts en hel del. Den nya läktaren finns ju i en helt ny del, utbyggnad. Golvet är utbytt, interiören uppfräschad och alla utrustning utbytt, berättar John Niklasson.

Hallen har också isolerats och fått bättre värme. På andra sidan bollhallen har omklädningsrummen och omgivande utrymmen rustats upp och byggts om. De fönster som utgjorde den enda möjligheten att titta på exempelvis en match för anhöriga och publik är numera igensatta. Publiken går in genom en ny ingång, till den spritt nya läktaren.

 

Även de två mindre hallarna har genomgått en upprustning, även om den inte är lika omfattande. Bland annat har man tagit bort de gamla fönstren, som redan var igensatta och isolerat där istället. Ny bullerdämpning i taket och en bättre gång mellan hallarna

– Det är väldigt skönt att det här nu är färdigt, säger Lekbergs kommunsfastigheters ordförande, Henrik Hult

Stora investeringar

Det är nämligen Lekebergs kommunfastigheter som både äger och ska driva både det nya idrottshuset och skolan.

– Skolprojektet kanske blev mer omfattande än man tänkt sig från början. Men det var med facit i hand investeringar som var helt nödvändiga. Man har i likhet med många kommuner sparat på underhåll, nyinvesteringar i decennier. Förr eller senare måste man ta dem, säger Michael Blixt, Lekebergs kommunsfastigheters VD.

Han menar att investeringarna är särskilt viktiga med tanke på att Lekeberg i hög grad är en tillväxtkommun

– Vi blir fler, då ökar kraven på skolan.

En mellanstadieskola som låg en bit ifrån Lekebergsskolan har lagts ner och flyttat in på området. Projektet har innefattat allt från lättare renovering av vissa byggnader, till mer omfattande renovering, ombyggnad och att man i ett fall rivit ett äldre hus och ersatt det med ett helt nytt.

Varit stängda under ett år

– Alla tre hallarna har ju varit stängda sedan sent förra hösten. Vi har löst det med gymnastikundervisning bland annat i Hidinge skola och Mullhyttan. Det har givetvis varit kännbart, både för föreningarna och skoleleverna. Så det är toppen att allt är färdigt nu, fortsätter Niklasson.

Under delar av skolprojektet har också bollhallen utgjort skolmatsal, då man gjort stora ombyggnader av matsalen.

Michael Blixt fortsätter:

Läktaren fanns ju med i planeringen från början. Men den har inte varit prioriterad. Det här hr ju varit ett stort och kostsamt projekt ändå. Det var egentligen först förra året när möjligheten till sponsring från Lekebergs sparbank öppnade sig, slutgiltigt beslut togs.

Hela skolprojektet har kostat runt 170 miljoner. Helt klart, med den yttre miljön, blir det inte förrän i vår, men byggnaderna är klara och används nu. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-11 9:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.