Gå till innehåll
Lekeberg

Therese, Lasse, Casper och Alicia känner sig hemma i sin nya tillvaro i Granhammar. Foto: Josefine Milton

Therese och Lasses drömprojekt i Granhammar

Publicerad: 20 November 2023 8:47

Paret Therese Samuelsson och Lasse Larsson lämnar Vretstorp för att leva sin dröm. Från arbetet på en liten gård tar de klivet till Östra Granhammar och tar över större delen av djurbesättningen och en gårdsbutik.

Ostbiten i Granhammar var under många år ett populärt utflyktsmål, men sedan pandemin har det inte varit lika mycket aktivitet på gården. Nu blir det ändring på det.

Therese och Lasse fick i våras frågan av Karin Strömberg-Lundqvist och Håkan Lundqvist om de ville ta över fåravelbesättningen. 

– Vi hade planerat att utöka och letade större gård. Men hade kanske inte räknat med så här stort. Det var väldigt roligt att de frågade, säger Therese.

Första fårbesättningen köptes på Blocket

Paret skaffade får för första gången 2019 genom en Blocketannons. Dessvärre var fåren i dålig form, de var magra och hade löss. Trots en dålig start upptäckte de att fåren blev ett gemensamt intresse och något de ville fortsätta med. De gjorde sig av med den första besättningen och gjorde ett nytt försök. Denna gång kontaktade de en mentor som hjälpte dem att hitta rätt så de fick en ny bra besättning. 

Gotlandsfår

När de avlat på de nya fåren, Gotlandsfår, ville de mönstra på lammen för att kolla pälskvalitet och kroppar för att se vad de avlade på. Under ett besök på Fåravelsförbundets sida dök Karin Strömberg-Lundqvist namn upp. Karin besökte dem i Vretstorp vid ett par tillfällen och andra gången uttryckte Karin att hon tyckte att de skulle utöka besättningen med några djur. Sagt och gjort, paret lyssnade på Karin och köpte in tio tackor och hade sedan sjutton djur.

Gotlands- och leicesterfår i gårdens lada. Foto: Josefine Milton

Ostkurs startade ett intresse

Under förra hösten startade Håkan och Karin kurser i förädling av komjölk, ett mjölkabonnemang ingick i kursen och Therese och Lasse hakade på.

-Vi hämtade tio liter mjölk och en liter grädde i veckan och sedan fick man recept på ostar och vad man kunde göra med mjölken. Egen crème fraiche, färskost och sådant. Vi testade i en månad och sedan fortsatte vi, för vi tyckte att det var så kul, berättar Lasse.

Vid ett tillfälle när de skulle hämta mjölken fick de då frågan om att fortsätta driva gården. En gård som nu består av 160 får, getter, höns, ankor, kor, kaniner, en gårdsbutik och ett mejeri.

-En sådan här chans får man bara en gång i livet, fastställer Lasse.

Angoragetterna, kända för sin mohairpäls, klipps två gånger om året. Foto: Josefine Milton

Tulevik

När de startade sitt företag, med inriktning på produktion, förädling och försäljning inom den gröna näringen, bodde de fortfarande i Vretstorp men visste att de var på väg därifrån, de valde därför ett företagsnamn som inte var platsbundet. Therese hittade ordet ”tulevik” som är estniska och betyder framtiden.

– Det passar oss för vi har framtidens gård och vill framåt, säger Therese.

Hon fortsätter:

– Nu är vi platsbundna. Nu ska vi vara här. 

Festlokalen som inrymmer hundra personer men används också som stickcafé. Foto: Josefine Milton

Gårdsbutiken

I gårdsbutiken, som är öppen på lördagar, finns bland annat garn, skinn, ljus och trädgårdskonst. Det finns många idéer för hur de ska använda gården med olika arrangemang och kurser och redan kan man delta på stickcafé och kranskurser. En stor festlokal finns på övervåningen av en lada och paret hoppas att gäster vill hyra utrymmet till olika tillställningar. 

Ost efterfrågas

Många besökare efterfrågar osten som tidigare funnits att köpa genom Ostbiten som drevs av Karin och Håkan.

– Drömmen är att få i gång osttillverkningen igen så att vi kan åka ut på lite mässor och marknader och visa upp oss, säger Therese.

Salladsost och färskost kommer gå snabbare att få till men med tanke på lagring av ost så dröjer det ett litet tag innan de är helt redo att öppna ostbutik.

Casper hjälper gärna till med korna. Foto: Josefine Milton

Hjälp med att driva gården

Helt ensamma är de inte i arbetet, lite stöttning finns fortfarande från Håkan och Karin för att fortsätta driva och utveckla gården. Det var ett krav paret hade för att ta sig an gården.

– För att vi ska kunna hoppa i deras skor så måste de finnas med och hjälpa oss, så de finns fortfarande med lite på gården.

Och förutom Håkan och Karin så får de även hjälp av Thereses två barn Alicia och Casper som trivs bra bland djuren. Casper tycker bäst om korna och vid hans senaste födelsedag fick han sin första egna ko. Alicia däremot tar hand om kaninerna som är hennes favoriter.

Alicia funderar på att även skaffa angorakaniner. Foto: Josefine Milton

Någon brist på egna idéer och projekt har inte Therese och Lasse men de efterfrågar ändå lite input om vad traktens boende skulle vilja att det fanns på gården. 

– Vi ska försöka göra något arrangemang i månaden så att gården lever upp igen. Och kanske till sommaren att man kan hyra sig en picknickkorg som man kan gå ut och sätta sig i lammhagen med, säger Therese.

Via sociala medier kan man läsa att Karin och Håkan lämnar över gården med varma händer till arrendatorerna.

– Som Karin säger, de har klivit ur sina skor och vi har klivit i dem så nu ska vi bara trampa vidare, avslutar Lasse.

På gården springer tuppar, höns och ankor fritt och hälsar gärna på nära håll. Foto: Josefine Milton

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Lekeberg