
Såfi Westergren blev bärodlare av en slump då odlingen redan fanns på det nya hemmets ägor. Foto: Josefine Milton
Supernyttiga superbär på Williamsbergs bärodling
I Hackvads-via mellan Fjugesta och Kumla ligger Williamsbergs bärodling. Säsongen har nyss startat och Såfi Westergren tar emot kunder varannan helg. Det är självplock som gäller.
Såfi Westergren, hennes sambo Jim Andersson och barnen Leo och Emelie flyttade i oktober 2023 in på en gård utanför Fjugesta. De hade länge letat efter en bostad som även skulle kunna fungera som hästgård. Av en slump så hamnade de i Hackvads-via och på köpet fick de en cirka tre hektar stor bärodling. Flytten dit har de inte ångrat en sekund.
– När jag först kom hit så kände jag hur lugnet bara kom och jag tänkte, här vill jag bo, berättar Såfi. Många bärplockarkunder säger att de känner samma sak. Även om det inte är pedantiskt skött så spelar det ingen roll, det är en lugn känsla här.

-Jag tycker bäst om blåbär ihop med päron, berättar Leo medan lillasyster Emelie är på språng mot odlingen av blåbärstry. Foto: Josefine Milton
Många olika bärsorter
Någon stor industriverksamhet är de inte intresserade av att skapa av bär och frukter utan i stället behålla enkelheten och lugnet. Förhoppningen är att fler människor ska hitta dit och ta del av omgivningen, ta med lite fika och plocka lite bär. I framtiden vill de gärna anordna evenemang för barn också.
– Det är paradiset för barn att springa runt här. Och skönt för alla att komma i väg från skärmarna en stund, säger Såfi.
Bärodlingen består av en mängd olika buskar och träd, bland annat tjugotre olika sorter av bäret blåbärstry som mognat först på gården och nu är redo att plockas. Det finns päron-, äpple- och även körsbärsträd. Mitt i allt växer en havtornskog som förväntas vara redo för plockning i slutet av sommaren och under hösten.

Vinbärsbuskar med röda, svarta, vita och gröna bär täcker ett av gårdens odlingsområden. Foto: Josefine Milton
Att driva en bärodling är varken något som Såfi eller hennes sambo har erfarenhet av men de har bestämt sig för att inte stressa fram något.
– Jag är egentligen plåtslagare och Jim är rörmokare, Google är min bästa vän säger Såfi och skrattar.
Och från att ha varit novis inom området så har hon på kort tid lärt sig mycket om bär och dess egenskaper och hoppas kunna förädla produkterna i framtiden.
– I stort sett alla bär som odlas är superbär. De är rika på antioxidanter och vitaminer och är supernyttiga, hävdar Såfi.
Hon fortsätter:
– Det är bär som man kan köpa på hälsokostaffärer. Det skulle vara jätteroligt om man kunde ha närproducerade superprodukter här i stället för att köpa till exempel havtornsextrakt från Kina.
Självplocket har öppet helgen efter midsommar och sedan varannan helg så länge det finns bär på buskarna och frukt i träden.