Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Fotografen Sophie Janson hyllas i stor utställning

Här byggs nya Svartåvägen under 1930-talets kris. Sophie Jansson dokumenterade detta nödhjälpsarbete. Ett slags arbetsmarknadsåtgärd..Här byggs nya Svartåvägen under 1930-talets kris. Sophie Jansson dokumenterade detta nödhjälpsarbete. Ett slags arbetsmarknadsåtgärd..

Sophie Janson var under åren 1908 – 1951 en noggrann och flitig bygdefotograf i Västernärke. Hon fotograferade allt; familjer, barn, kvinnor. Men även samhällets utveckling, med expansionen som kom efter Svartåbanans etablering 1897, nya industrier, ett blomstrande föreningsliv och och samhällets hela framväxt.

Hon kallar sig själv för en av våra första reportagefotografer. Sophie tog aldrig körkort utan ”flängde alltid runt på cykeln” som hon sagt i en av få intervjuer.

Totalt blev det 50 000 bilder, som hon donerade till Västernärkes hembygdsförening och som arkiveras på Stadsarkivet i Örebro.

En dopbild signera Sofie Jansson En dopbild signera Sofie Jansson
Utställning om ett livsverk

Nu har Sydnärkenytts medarbetare, journalisten Rolf Jansson och fotografen Roger Lundberg, sammanställt en utställning som ska skildra Sophie Jansons liv och gärning.

– Vi hart tidigare ställt ut Sophies bilder på bland annat på biblioteket i Kumla. Men det här är en större utställning, säger Rolf Jansson.

Blev 106

Det är i är 70 år sedan Sophie  tog den sista bilden, och 30 år sedan hon dog, 106 år gammal. Sophie Jansons blev mest omtalad för sin höga ålder och inte för hennes bilder. Hennes stora yrkesskicklighet var också på väg att blekna i det nya bild- och mediesamhället.

– Men i år har Sophie Janson - för sin samlade bildskatt och helhetsarbete utnämnts av Göteborgs Universitets kvinnoforskning till en av landets tusen mest betydelsefulla  kvinnor. 

Ingen bygd har dokumenterats  som Västernärke. Hennes bilder uppmärksammas idag av Hasselblads center i Göteborg, och även i Sveriges televisions kulturprogram.

Öppnar på torsdag

I Lekebergs utställningshall startar nu en utställning för att hedra Sophie Janson. Den pågår mellan 7 oktober och 5 november och speglar Sophie Jansons verksamhet. Då visar journalisten Rolf Jansson och fotografen Roger Lundberg 60 av Sophies totalt 50 000 bilder. 

Utställningen sker i samarbete med Västernärkes hembygdsförening, Lekebergs kommun, Lekebergs sparbank och Adolf Lindgrens stiftelse. Under torsdagens invigning, klockan 15.00 kommer Sofie Jansson själv dyka upp på utställningen, gestaltad av Gunilla Pihlblad från Lekebergs revysällskap.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-05 18:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.