Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Töm din spargris och mata en ponny

På lördag kan man få mata den här ponnyn vid sparbanken.På lördag kan man få mata den här ponnyn vid sparbanken.

I Fjugesta finns fortfarande något så ovanligt som en lokalt ägd sparbank. På lördag håller man traditionell spardag för barn. Man lockar med aktiviteter som att pynta en spargris och mata miniponnyn Dessie Dream med morotsslantar.

I januari 2020 hade banken sin första Barnspardag på många år. Tanken var då att den skulle bli årligt återkommande men så kom ju pandemin emellan. Nu gör man ett nytt försök. Spardagar var vanliga på lokala Sparbanker och Föreningsbanker förr.

Pynta en spargris

– En av aktiviteterna som blev en riktig succé 2020 var att barnen fick spargrisar som de själva kunde pynta och dekorera vid vår pysselstation. Det har de möjlighet till även i år men nu har vi också aktiviteter även utomhus, säger Kajsa Söderberg, en av dem som kommer att finnas på plats under dagen.

– Nu hoppas vi att det ska bli en tradition och att barn och ungdomar vill komma tillbaka år efter år.

Lördagen den 14 maj håller Lekebergs Sparbank i centrala Fjugesta öppet för att man ska få komma in och tömma sin spargris. 

– Vi bjuder på fika och korv och har flera roliga aktiviteter både inomhus och utomhus, bland annat tipspromenad och pyssel. Dessutom kommer man att få träffa mini-ponnyn Dessie Dream och bjuda henne på morotsslantar, fortsätter Kajsa Söderberg. 

Med barnspardagen vill man uppmuntra och synliggöra sparande samtidigt som barnen ska få en positiv upplevelse av banken så att man känner sig trygg med att komma dit och prata även i vuxen ålder. 

Lokalt ägd

– Att ha en dag som denna hoppas vi också gör att ekonomi och sparande blir roligt och intressant för barnen. Kommer man tillsammans med sina föräldrar kanske det också gör att man pratar mer om ekonomi på hemmaplan, säger bankens vd Magnus Kvist.

Lekebergs sparbank ägs lokalt med en bolagsform som påminner lite om en stiftelse. Banken har inga ägare som får ta del av vinsten. Det finns inga personer, eller bolag, som tar ut aktieutdelning.  Vinsten går istället till att stärka bankens reserver. Däremot används ibland en del av vinsten för att stödja lokalsamhället på olika sätt. Man stödjer områdena kultur, idrott, samhälle & näringsliv. Ett känt projekt där banken aktivt är med och stöttar med ekonomiska medel är Sparbanksbörsen i Fjugesta. Man tog också aktiv del i ombyggnaden av bollhallen i Fjugesta, där man helt enkelt sponsrade en del av bygget, läktaren med sidorum.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-05-10 8:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla