Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Sparbanken i Lekeberg ger fjärdeklassare bok

Kristina Collén på plats för att berätta om boken för lärare på skolorna i Lekeberg. Kristina Collén på plats för att berätta om boken för lärare på skolorna i Lekeberg.

Fjärdeklassarna i Lekeberg har i dagarna fått en bok, Pojken i tornet. Författare är Kristina Collén, känd för bland annat Alma-böckerna. Det är Lekebergs sparbank som finansierat böckerna.

Kristina som är adjunkt på Örebro universitet, skriver böcker på fritiden, barnböcker.

– Det är skönlitterära barnböcker, sagor, men som tar upp problem i ungas tillvaro. Boken pojken i tornet handlar trots namnet inte bara om pojkar, utan även flickor. Lydia som precis börjat i sexan blir övertalad av vännen Cecilia att gå med i teatergruppen Lyktan. Tillsammans ska de sätta upp pjäsen Spöket på Canterville och Lydia får spela den unga Virginia, som hjälper spöket att få ro i sin själ. 

Nätmobbing och vänskap

– Boken handlar bland annat om vänskap, men också att bli sviken av en vän, nätmobbing, ångest och annat som flickorna stöter på i sin vardag, berättar Kristina.

Kristna har varit runt på skolorna och träffat lärare, för att berätta om boken och hur man kan jobba med den.

– Jag har också gjort en lärarinstruktion, både för boken som helhet och kapitel för kapitel, för att man ska kunna läsa boken högt i klassrummet och sedan diskutera kring boken och det tjejerna i den upplever. Ofta är det ju svåra frågor, som unga kan ha svårt att prata med vuxna om.

Kristina Colléns bok delas ut till fjärdeklassare i Lekeberg tack vare stöd från Lekebergs Sparbank Kristina Colléns bok delas ut till fjärdeklassare i Lekeberg tack vare stöd från Lekebergs Sparbank
Sju klassupppsättningar

Lekebergs sparbank har finansierat 7 klassuppsättningar av boken Pojken i tornet till alla elever i årskurs 4 i Lekebergs kommun. Mullhyttans skola, Lekebergsskolan och Hidinge skola. Även särskolans elever får varsin bok. Totalt blev det 135 böcker. 

– Sparbanken finansierar ju sociala insatser i Lekebergs kommun och gör regelbundet utlysningar. Jag sökte och fick pengar till det här projektet. De ansåg att boken lyfte viktiga och aktuella ämnen, som nätmobbing.

I stort projekt för flickor

Kristina Collén har jobbat som socionom inom elevhälsa och habilitering för barn- och ungdomar. I dag är hon adjunkt i socialt arbete på Örebro universitet.

Hon deltar bland annat i ett stort projekt på Kumla kommuns skolor som går ut på att tidigare identifiera unga flickor med med neuropsykiatriska diagnoser,  som autism och ADHD. Projektet kallas Alma, efter Kristinas barnböcker om Alma, en ung tjej med både autism och ADHD, som med sina speciella gåvor löser deckargåtor. Böckerna används även i projektet.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-23 14:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla