Gå till innehåll
Lekeberg

Färg, form och mode på Västernärkes hembygdsförenings arkiv. Bland papper och pärmar står här bland annat ett alster av Eva Zandström Berg. Foto: Josefine Milton

Sophie Janssons foton visas under Arkivens dag i Fjugesta

Publicerad: 10 November 2023 12:45

I år visar arkiven upp sig från sin färgstarkaste sida under arkivens dag, temat är nämligen färg och form. I Västernärkes hembygdsförenings arkiv i centrala Fjugesta visar lokala konstnärer och hantverkare upp sina alster. Sophie Janssons bilder berättas om av Gunnar Öquist.

I en källarlokal, på Östra Långgatan 12, ligger Västernärkes hembygdsförenings arkiv. Arkivet är vanligtvis öppet torsdagar varannan vecka, höst och vår, men på lördag är det extraöppet i anledning av arkivens dag.

Anki Frank är arkivansvarig i Fjugesta och hon hoppas på många besökare.

– Vi vill ju visa upp oss, att det finns ett arkiv här. Vi har ett förhållandevis väldigt bra arkiv som är välordnat.

I arkivet kan man hitta Edvin Lindholms skrivmaskin som han använde under sina år som lokalreporter. Foto: Josefine Milton

Sophie Janssons ateljébilder visas

Arkivet kommer att vara öppet mellan klockan 13.00 och 16.00 på lördagen och Gunnar Öquist visar klockan 13.30 upp ett urval av Sophie Janssons ateljébilder med inriktning på tidens mode.

Sophie Jansson donerade innan sin bortgång, som 106åring, sina bilder till Hembygdsföreningen. Efter en överenskommelse med Stadsarkivet i Örebro så förvarar de nu glasplåtarna och negativen där. Gunnar Öquist har tagit sig an arbetet att skanna in bilderna. 

– Vi har nu 8500 bilder inskannade. Sophie Jansson var fotograf från 1908 till börjat av 50talet och jag har skannat fram till 1923, berättar Gunnar.

Det är ett gediget arbete som kommer att pågå ett tag då det finns sammanlagt 25000 bilder på Stadsarkivet. Och det är ett femtiotal bilder som kommer att inviga arkivets nya projektor på lördag. Bilderna speglar framför allt modeutvecklingen under 1900-talets början.

– På de första bilderna är modellerna strama och helt klädda i svart med jättehattar. Och man kan se klockor, skjortor, kjolarnas längd och den förändring som pågått under bara de femton åren, säger Gunnar.

Böcker finns att köpa på arkivet, flera av dem med lokalhistorisk anknytning. Foto: Josefine Milton

I arkivet kan man hitta en blandning av allt möjligt med lokal anknytning och via deras hemsida hembygd.se/vasternarke hittar man en bilddatabas som man kan ta del av hemifrån. Under öppna torsdagskvällar mellan klockan 17 och 18.30 finns möjlighet att ta del av arkivets innehåll, låna eller köpa en bok med lokalhistorisk anknytning eller bara ses en stund över en fika. Fika serveras även på lördag klockan 14.30.

På Östra Långgatan pågår just nu ett vägarbete och därför är det enklast att gå in från baksidan via rampen ner till källarlokalen. 

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Lekeberg