28 Maj 2020
Tipsa: 070-508 44 84

Musik på Snarve - gammal som gården

På söndag framträder Peter Behr och Hans-Peter Åblad på Snarvegården med gammal folkmusik och moderna melodier.På söndag framträder Peter Behr och Hans-Peter Åblad på Snarvegården med gammal folkmusik och moderna melodier.

Den vackra medeltida kaplansgården i Snarve mellan Risebega och Edsberg hyllas på söndag på ett speciellt sätt. Vid Snarvedagen spelas nämligen folklig musik på ett instrument - Nyckelharpan - som är lika gammal som gården själv.

- Det ska bli både spännande och hedrande att få komma till Snarve, säger nyckelharpisten Hans-Peter Åblad som bor i Bärsta.

Det är delar av folkmusikgruppen Knafver som spelar. Förutom Hans-Peter Åblad är det bland andra Peter Behr.

Gården Snarve har anor från 1500-talet och ägdes fram till 1655 av Riseberga. Då skänkte ägarinnan till klostergodset Snarve till Edsbergs församling. Fram till 1917 var det prästbostad, och senare distriktssköterskemottagning. Sedan 1995 drivs gården av Västernärkes hembygdsförening.

Gåva från Riseberga. Snarve Kaplansgård ärg en medeltida gård som ägdes av Riseberga. 1655 skänktes den till Edsbergsförsamling. Nu drivs den av 90-åriga Västernärkes hembygdsförening. Foto: Göran Sundström
Medeltida instrument. Nyckelharpan har både tangenter och stråke och låter som en hel orkester när Hans-Peter Åblad spelar. På söndag spelar delar av musikgruppen Knafver på Snarvedagen. Foto: Gunnar Öquist
Fått uppsving igen

Lika gammal som gården är alltså nyckelharpan som instrument. Den äldsta bevarade nyckelharpan är Moraharpan från 1526. Dess svenska musikhistoria kretsar mycket kring bruken i Uppland.

Nyckelharpan har ett magiskt ljud som låter som en hel orkester.

- På senare år har nyckelharpan haft ett uppsving även i Närke, berättar Hans-Peter Åblad. Det har till och med ordnats studiecirklar i hur man bygger en nyckelharpa.

Knafver är en grupp som bildades 1999 av spelglada musiker. Den har skaffat en stor publik och musiken älskas av publiken. 

Hembygdsommarens final

Publiken på bygdespelet Kalabaliken i Nalavi – Karl XII fick i somras ett smakprov på harpans musik då Hans-Peter Åblad medverkade med den i pjäsen. Nu sätter den och gruppen Knafvers musik punkt på årets hembygdssommar i Västernärke på Snarvegården.

Programmet börjar kl 14 och är ett samarrangemang med Edsbergs-Mosjö församling, som inleds med en ekumenisk gudstjänst. Även där vävs nyckelharpans musik in. 

Det är också kaffeservering och fri entré.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-07 20:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.