Gå till innehåll
Lekeberg / Brott

Örebro tingsrätt dömde par för hemfridsbrott. Foto: Axel Frisén

Skulle lämna presenter
Döms för hemfridsbrott

Publicerad: 6 October 2023 8:30

Förhållandet i familjen hade varit ansträngt under flera år. Trots att mormor och morfar inte var välkomna att lämna över presenter på barnbarnets födelsedag åkte de ändå till Västernärke för att lämna över gåvorna.
Det här hände den 13 augusti 2021.

När mormor och morfar kom till bostaden blev de genast ombedda att lämna platsen. Trots det öppnade de entrédörren och trängde sig på. Det blev en häftig ordväxling, så kraftig att en granne reagerade och även denne bad de ovälkomna gästerna att lämna bostaden.
Inte förrän man hotade att ringa polisen lämnade morföräldrarna bostaden. Då hade det gått 15–20 minuter.
 

Dryga böter

Nu har morföräldrarna dömts för hemfridsbrott. Enligt tingsrätten måste det ha stått klart för dem att de inte var välkomna, och att tränga sig i en bostad är inte tillåtet. Enligt dottern hade hon vid flera tillfällen undanbett sig kontakt och bland annat blockerat föräldrarna när de ringde. 
Mormodern säger att hon inte kände till att hon inte var välkommen.
Mormodern döms till 60 dagsböter à 390 kronor (23 400 kronor).  Hon ska också betala 10 148 kronor som är en del av kostnaden för försvarsadvokaten.
Morfadern döms till 60 dagsböter à 60 kronor (3 600 kronor) och han ska betala 1 000 kronor av kostnaden för försvarsadvokaten. De båda ska också betala 800 kronor vardera till Brottsofferfonden.

Annons

lekeberg