Gå till innehåll
Lekeberg
En tom uteservering med picknickbord framför en gammal, stängd närbutik under en plåttak, med parkerade fordon i närheten och omgivna av träd.

På Ålundavägen 1 i Mullhyttan kommer snart skyltar upp för att visa att Ribboda MC-service flyttar in. Foto: Josefine Milton

Ribboda MC-service flyttar in i macken

Publicerad: 9 July 2024 17:21

Den gamla macken i Mullhyttan, som stått tom i många år, får åter liv när motorcykelverkstaden med tillhörande butik flyttar in. Ribboda MC var tidigare stationerad några kilometer utanför samhället.

Annacarin Nykvist är ägare för Ribboda MC-service sedan tolv år tillbaka. Det började med en praktikplats hos Leif Rosell för tjugoåtta år sedan. Hon tycker fortfarande att det är lika roligt och att det är ett varierat yrke.

– Jag vet ju aldrig vad som kommer att hända under en dag, vem som kommer hit och vilka problem som vi ska lösa åt kunderna.

Hela företaget sköts av Annacarin med hjälp av en mekaniker, meka med motorcyklar är inget som hon själv har tid med.

– Jag hinner bara meka med mina egna motorcyklar i nuläget, berättar Annacarin.

En kvinna med glasögon står bakom en disk i en butik, omgiven av hyllor fyllda med olika små gröna lådor och andra föremål. En flaska handsprit står på disken.

- Vi har många trevliga kunder och ibland tittar de bara in för att säga hej, berättar Annacarin. Foto: Josefine Milton

Butik och verkstad

Kunderna kommer från hela länet och många är stamkunder sedan många år tillbaka. I den gamla macken så kan kunder få hjälp med reparationer och servande av motorcyklar. I den tillhörande butiken kan man bland annat hitta ett litet sortiment av olja, filter, tändstift och slitdelar. Det går också att titta in och köpa en glass eller dricka. När det gäller specialdelar till motorcyklarna så måste mycket beställas hem åt kunderna.

– Vi försöker hjälpa de flesta så långt det går och vi gör allt när det kommer till reparationer.

En hund ligger på golvet i en bildelaraffär, omgiven av hyllor fyllda med motorolja och andra bilprodukter.

Ludde följer med Annacarin överallt och passar på att vila lite i butiken. Foto: Josefine Milton

Målar tavlor på fritiden

Annacarin har också målat mycket genom åren och det syns tydligt på hennes tavlor vad som är hennes stora intresse. Många tavlor föreställer motorcyklar och bilar. Förhoppningen är att kunna måla mer i framtiden.

– Jag blir helt fast i det när jag målar och tappar helt tid och rum, berättar Annacarin.

En person som cyklar på en lerklädd smutscykel med nummer 297 på framsidan och sidorna, iklädd en mångfärgad racingdräkt, hjälm och skyddsutrustning. Bakgrunden är en blandning av gräs och smuts terräng.

Tavla målad av Annacarin föreställande mekanikern Anders "Grönis" Jansson.

Problem med tekniken

Det är fortfarande lite rörigt i lokalerna efter flytten, skyltar ska upp och även en brevlåda. Några av hennes egna tavlor kommer också pryda väggarna. Första dagarna efter flytten har Annacarin dock haft tid till att packa upp en hel del på grund av att hon haft problem med internet. När sådant inte fungerar måste hon hålla butiken stängd.

– Jag kan inte svara i telefonen än för det finns ingen mottagning på den, men internet är nu ordnat. Det gick inte att hitta artiklar på datorn, betala med kort eller skapa fakturor. Inte bra mitt under säsong att saker står stilla. 

En modellmotorcykel och ett klistermärke med texten

Tydliga regler i butiken. Foto: Josefine Milton

Annacarin ser fram emot att komma i gång ordentligt i Mullhyttan och placeringen i närheten av miljöstation och tankstation ser hon som väldigt positivt. På området runt macken stannar väldigt många bilar dagligen.

– Många har varit här och tycker att det är roligt att det händer något i macken, berättar Annacarin.

Längre fram i sommar kommer motorträffar på torsdagar starta upp igen. Då samlas knuttar för att dela sitt intresse med likasinnade. Enligt tradition sedan många år serveras då mackor och kaffe. 

Annons

lekeberg