Gå till innehåll
Lekeberg / Kultur

Rohland Hagsten och Ing-Marie Eriksson, Konst i Lekeberg, förbereder utställningen tillsammans med Karin Adolfsson, kulturutvecklare i Lekeberg.

Bosshammar med utställning i Lekebergs Utställningshall

Publicerad: 22 September 2023 18:57

Med start den 25 september öppnar utställningen Retrospektiv Bengt Bosshammar i Lekebergs utställningshall. Initiativhavarna till utställningen är Konst i Lekeberg, en grupp som verkar för att främja konsten i kommunen. Bosshammars verk hänger i många hem både inom länet och utanför. Under en månad kommer nu kommunägda tavlor att visas upp.

Bengt Bosshammar föddes i Stockholm 1922 och dog i Mullhyttan 2012. Bosshammar målade akvareller och oljemålningar och han hade många separat- och samlingsutställningar genom åren. 

Från början utbildade han sig till reklamtecknare. Efter studierna fick han anställning vid en snickerifabrik i Fjugesta där han arbetade med intarsia, dekorationer utförda i trä. Bosshammar har tilldelats flertalet stipendier och medverkat med målningar på bland annat Liljevalchs vårsalong samt Länets konst på Örebro läns museum. Hans verk har motiv från Närke och även Öland där han tillbringade mycket tid under sitt liv.

Ingmarie Bosshammar berättar om sin pappas konstnärsliv

I utställningshallen kommer ett tjugotal verk målade från 50-talet och fram till mitten av 90-talet att visas upp. Även en pärm med fotografier av privatägda tavlor målade av Bosshammar finns i hallen. Den 4 oktober kl. 18.30 är Ingmarie Bosshammar på plats för att berätta om sin pappa och hans konstnärsliv. Biljetter till föreläsningen kostar inget och finns att hämta på biblioteket. Ingmarie kommer att ta med sig några tavlor som är i hennes ägo samt tidningsurklipp som det är möjligt att bläddra i.

Karin Adolfsson, kulturutvecklare i Lekebergs kommun, berättar att det varit stor åtgång på biljetterna.

– Det är väldigt roligt att göra den här retrospektiva utställningen med Bengt Bosshammars tavlor, säger Karin Adolfsson. 

 

Info: Utställningen pågår 25 september - 20 oktober under Lekebergs biblioteks öppettider.

Annons

lekeberg