15 August 2020
Tipsa: 070-508 44 84

Tjocka släkten kommer på besök

Lördag 1 februari är det premiär för Gideon Wahlbergs lustspel "Tjocka släkten" på Sparbanksbörsen i Fjugesta. Bakom lustspelet står seniorgruppen i Lekebergs revysällskap.

Ska Gärda få sin blixtförälskelse Julius från Frösvidal? Och varför blandar Mabel grus i maten till de ”fina släktingarna? Det är bara två frågor bland många, när seniorgruppen i Lekebergs revysällskap nu sätter upp Gideon Wahlbergs lustspel ”Tjocka släkten” på Sparbanksbörsen i Fjugesta. 

- Det är ett spel med många förväxlingar och skratt, säger pjäsens regissör Kjell Edlund.

Ny scen i teatern

Gärda spelas av Wivie Palmroth och fästmannen av Morgan Deile. De har haft olika scener i livet. Wivie har uppträtt som vokalist i 60 år, och Morgan var med sin korvkiosk i Örebro en legendar i hela Sverige.

Tonårskärlek. Wivie Palmroth  och Morgan Deile är ett av många kärlekspar i farsen ”Tjocka släkten” på Sparbanksbörsen i Fjugesta.

På Sparbanksbörsen fann de en ny scen – teaterns värld:

- Bli gärna gammal, men aldrig vuxen! är Morgan Deiles filosofi.

Slutsålda föreställningar

Premiär för ”Tjocka släkten” är den 1 februari, och redan har en extraföreställning satts in för att klara det stora publiktrycket, Alla biljetter är i princip slutsålda.

Till den 12-åriga seniorgruppens föreställningar rullar nu teaterbussar från Säffle, Nora, Stora Mellösa och hela Örebro län. Publiken kommer för att få ett gott skratt, äta mat, och umgås.

Övat sedan hösten

I år står 13 personer på scenen, sex är kvinnor och sju män. De är mellan 62 och 87 år. Under hösten läser man manus och börjar öva på scenerna. 

Gruppen startades av Lennart Jinnestrand 2008. Nu är han 87  år, och pionjär i Lekebergs revysällskap där han varit med i folklustspel, fars, nummerrevy och klassisk teater. 

Inspiratören. Kajsa Henricsson spelar husa – och kommer på iden att när direktören och gårdens ägare åker bort så ska portvaktsfamiljen flytta in för att imponera på de fina släktingarna från Norrköping.

När vi frågar medlemmarna i seniorgruppen om vad som är det bästa med att delta, så tycker de att detta med kamratskap och stöttning är outstanding.

- Det lyfter en att få vara delaktig i de framgångar som vi har haft. Publikens uppskattning är som ett lyckopiller, säger Sven Olov Jonsson som får medhåll av Kjell Widner som tillägger.

- Det är kul att träffa nya bekanta och utvecklas och skapa något tillsammans.

Imponerad av gruppen

Bosse Erixzon, kom med i gruppen 2016. Han hade då ganska stor erfarenhet av amatörteater och är imponerad av den här gruppens kapacitet och resultat.

- Här vilar inga ledsamheter. Det finns alltid ett skratt att erbjuda, leenden och roliga historier, säger han.

Att seniorgruppen alltid drar fulla hus är också en sporre. Nischen i frågan är folklustspel med nostalgi, oskyldiga intriger och mycket skratt. Allt serverat med en bit mat till.

Och publiken kommer i allt större skaror. I år spelar man nio gånger vilket betyder en publik på 1 000 personer.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-01-24 11:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.