
Det är revysällskapets seniorgrupp som tagit sig an denna historiska eposé och på scenen kommer ni att se Wivie Palmroth, Heidi Kaukaranta, Kajsa Henricson, Ingalill Ekström, Kjell Widner, Bosse Erixzon, Morgan Deile och Stefan Ekström. Revypianisten heter Cenneth Lundholm. Kajsa och Kenneth har på bilden ovan tillfälligt ersatts av Gunilla Pihlblad och Ghlenn Lindquisth. Foto: Gunnar Öquist
Seniorerna bjuder på Årgångsrevy
Nu på lördag 13 april är det premiär för seniorgruppen i Lekebergs Revysällskaps nya föreställning. I år blickar man tillbaka på det som är upphovet till det som föreningen sysslat med i hela 25 år nämligen revy.
Lekebergs Revysällskap firar 25 år och fortsätter festligheterna genom att hylla scenkonstarten revy. Med föreställningen ”Årgångsrevy - vällagrad och härtappad” vill man bjuda publiken både på kunskap och nöje, genom att sätta ihop nummer från de allra första revymakarna i Sverige, fram till 1970-talet.
Egna tolkningar
Publiken kan förvänta sig sketcher, monologer, kupletter och sånger i en bladning där många kommer att känna igen favoriter från förr. Men eftersom det är ”härtappat” så blir det kanske ändå inte prick så som i förlagorna.
– Vi vill ju göra våra egna tolkningar och till några nummer har vi skrivit nya, delvis lokalt anpassade texter, säger Ingalill Ekström som satt samman föreställningen tillsammans med Stefan Ekström och Gunilla Pihlblad.
– Där det har behövts har vi även kortat en ner en del texter. Något som absolut inte gör numren sämre!
Diger historia
Revyns historia i Sverige började med Emil Norlander, som skrev och producerade ett sextiotal revyer och folklustspel under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Därefter följde Karl Gerhard, känd som Stockholms Revykung, Kar de Mumma, pseudonym för Erik Harald Zetterström, för att sedan gå vidare med Tre Knas och Casinorevyerna till Povel Ramel och Hasse & Tage.
Lokala revymakare ska inte heller glömmas bort, exempelvis Hagge Geigert i Göteborg, som inleddes sin karriär som framgångsrik revyförfattare i Uddevalla, och Tjadden Hellström i Norrköping, som startade Lilla Teatern tillsammans med skribenten och mångåriga kollegan Lennart Anderzon.
– Men det är absolut inga skarpa gränser, mycket går i varandra samtidigt som man ser hur övergångarna betyder förändringar. Det är garanterat intressant, men framför allt underhållande.
Flera föreställningar
”Årgångsrevy - vällagrad och härtappad” har premiär lördag 13 april kl. 19. Föreställningen spelas sedan under lördagar och söndagar, fram till 28 april. För att se fler datum och för att köpa biljetter, se Nortic.se (SWa)