Gå till innehåll
Lekeberg
En kvinna i grön skjorta med armarna i kors framför en byggnad.

Pia Frohman, gruppledare i Miljöpartiet, hoppas att hennes motion om bibliotekarie och bibliotek går igenom.

Pia vill anställa skolbibliotekarie i Lekeberg

Publicerad: 21 February 2024 17:56

Det behöver anställas en skolbibliotekarie och skapas större ytor för ett skolbibliotek i Lekeberg. Detta anser Pia Frohman, gruppledare i Miljöpartiet, som skrivit en motion om saken. Pia vet att flera partier ska rösta för hennes motion som får sitt svar på måndag vid kommunfullmäktige.

Pia Frohman är gruppledare för Miljöpartiet i Lekeberg sedan åtta år tillbaka. Hon är även regionpolitisk talesperson för partiet. Skola och ungdom är två frågor som ligger henne nära inom kommunpolitiken. 

“Blev närmast chockad”

- Det blir bättre för samhället, och billigare, att hjälpa barn ordentligt under deras uppväxt än att sedan laga trasiga vuxna, säger Pia Frohman till Sydnärkenytt. 

Nyligen lämnade Pia Frohman in en motion till Lekebergs kommun. Hon anser i motionen att kommunen bör anställa en skolbibliotekarie och även utreda möjligheten till en utökning av skolbibliotekets yta. Om det ens existerar ett sådant nu.

- Det som finns vid Lekebergskolan nu är ett litet rum, som oftast står låst, med några hyllor av böcker. Jag blev närmast chockad när jag insåg hur bristfällig miljön är.

En kvinna sitter vid ett skrivbord i ett bibliotek.

Några hyllor med böcker finns bakom ett låst rum i Lekebergskolan

Pia är övertygad om att man tjänar på att ha ett större bibliotek och en bibliotekarie. 

- Jag är uppväxt på 70 och 80-talet och då var det en självklarhet att det fanns ett skolbibliotek där det var lugn och ro. Ett sådant kan även bidra till inspiration och hjälpa till att öka läsförståelsen, i tider när vi ser att läsförståelsen minskar. 

- En bibliotekarie är också ytterligare en vuxen på plats. 

Skolkar för att plugga

När Pia pratat med elever på Lekebergskolan om situationen har hon blivit besviken. 

- Elever har sagt att de skolkar för att istället gå till kommunens bibliotek och där få kunna plugga ifred. Så ska det inte behöva vara.

När Pias motion i veckan togs upp vid kommunstyrelsens möte så röstades hennes förslag ner. Men både Socialdemokraterna och Centern röstade för Pias förslag. 

- Ett par partier saknades också vid kommunstyrelsens möte, säger hon. 

Avgörs på måndag

På måndag är det kommunfullmäktige i Lekeberg. Motionen ska då få sitt slutliga svar. Även om kommunstyrelsen gav kommunfullmäktige i förslag att rösta ner motionen är det inte säkert det blir så. 

- Efter att Liberalerna hoppade av samarbetet är det ju ett minoritetsstyre nu. Så även om styrande partier röstar emot så kan övriga rösta för och då går motionen igenom. 

- Jag utgår från att Socialdemokraterna och Centerpartiet står fast vid hur de röstade hos kommunstyrelsen och om Sverigedemokraterna och Liberalerna röstar som oppositionen i övrigt går förslaget igenom, avslutar Pia Frohman.

Lekebergs kommun styrs sedan valet 2022 av Moderaterna, Framtidspartiet i Lekeberg, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Även Liberalerna ingick till en början, men de valde under 2023 att hoppa av.

Annons

lekeberg