Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Framtidspartiet vill ha tillbaka "fixarservice"

"Fixarservice" var en tjänst som erbjöds äldre i Lekeberg kommun mellan 2012 och pandemin. Därefter har tjänsten inte kommit tillbaka. Något som Framtidspartiet saknar och därför har de skrivit en motion om ärendet.

Motionen är undertecknad av Kerstin Leijonborg och Stefan Elfors:

”Fixarsevice” var en tjänst Lekebergs kommun erbjöd till äldre i kommunen och skulle vara på prov under 1 år under 2012. Syftet var en kombination av att förhindra fallskador och en bra arbetsmarknadsinsats. Hjälp bestod av att förflyttning av tunga saker, byten glödlampor och gardiner, skaka mattor och andra hushållsbestyr som kunde orsaka fallolyckor. Sedan utökades det med gräsklippning och snöskottning. Det utvärderades aldrig utan det flöt bara på år efter år. Den som behövde nyttja någon av tjänsterna ringde till kommunen och jobbet utfördes. 

Helt plötsligt, andra året av pandemin, upphörde tjänsten utan att någon upplystes om det. När det var dags för gräsklippning, 2021, och de som tidigare nyttjat tjänsten kontaktade kommunen, som tidigare, om hjälp med gräsklippning blev svaret, det har upphört på grund av pandemin. 

Det var ingen information till de som använt sig av tjänsten. Ingen utvärdering hade gjorts under alla år som tjänsten funnits men efter nästan 10 år kom man fram till att det inte hade förhindrat fallolyckor. Vilka som hade nyttjat tjänsten fanns ingen uppgift om eftersom tjänsten varit avgiftsfri, men varje gång som tjänsten nyttjats fick beställaren underteckna en handling att de haft besök av kommunen. Hur man kunde konstatera att det inte blivit färre fallolyckor när Fixarservice pågick är svårt att förstå. 

Vi i Framtidspartiet i Lekeberg har fått många samtal om Fixarservicetjänsten och att den är saknad. Om den skulle komma tillbaka är man villig att betala för tjänsten, liksom andra tjänster som kommunen erbjuder såsom städning m.m. Inomhustjänsterna har funnits under hela pandemin men en del har avsagt sig tjänsten på grund av smittorisken, men då handlar det om hjälp inomhus i det egna hemmet." (ABj)

Med hänvisning till ovanstående yrkar Framtidspartiet i Lekeberg på att: 

- Det görs en utredning om att återinföra Fixarservice 

- Upprätta riktlinjer för fixarservice, vilka som kan erbjudas den samt ekonomisk kalkyl 

- Uppföljning sker kontinuerligt 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-15 15:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.