Nytt arbetsschema skapar oro i Lekeberg
Att bemanna verksamheten när behovet är som störst, är huvudsyftet med att det nu arbetas fram nytt schema för vårdpersonalen i Lekeberg, säger Lenita Birath som är ordförande för Socialnämnden i Lekeberg.
Nya personalscheman kommer att införas inom äldreomsorgen i Lekebergs kommun. Schemat beräknas vara klart om ett par veckor. Personalen har under längre tid varit missnöjd med de nuvarande scheman som inneburit beordrad övertid och vakanta turer.
Fler ska orka arbeta heltid
För att täcka upp de tider på dygnet då omsorgsbehovet har varit som störst så har ordinarie personal ofta blivit inkallade på övertid. Med det nya schemat arbetar personalen kortare pass men fler dagar, ingen ska behöva arbeta övertid och förhoppningen är att fler ska orka att arbeta heltid. Ledigheten kommer att spridas ut under veckan. Namnet ”hälsoschema”, som spridits i media, är det många som reagerat på. Är det hälsosamt för personalen?
Verksamhetsanpassade scheman
– Vi använder inte begreppet hälsoschema utan vi har verksamhetsanpassade scheman. Hälsoschema är någonting som jag bara har läst om i media. Bemanningsakademin som utbildar i det har aldrig använt begreppet. Så var det kommer ifrån har jag ingen aning om, säger Lenita Birath.
Hon fortsätter:
– Men däremot så säger forskning att det är mer hälsosamt att få ledigheten utspridd över veckan, men vi ska ha ett schema som utgår från våra kommuninvånare, att de får de insatserna som de behöver.
Tryggare för vårdtagarna
Hur nya scheman kommer att se ut, det är inte klart än, men syftet är att fylla alla rader på schemat, för att bemanna under morgon och kväll då behovet är som störst. I och med att personalen kommer att arbeta fler pass så minskar antal olika personal hos brukarna.
– Vi måste tänka på att ha en personcentrerad vård, och just nu är det väldigt många personer runt en vårdtagare. Det blir ju väldigt otryggt för våra kommuninvånare när det kommer bortåt femton personal i olika tider. Man skulle vilja ha ner det för att det ska bli tryggare för dem som vi möter, fastställer Lenita Birath.
Hon fortsätter:
– Det är inte bra att beordra övertid det är tufft för personalen att inte få ut sin lediga tid och sedan har vi arbetstidslagen att anpassa oss till med elva timmars dygnsvila och veckovila på trettiosex timmar. Det är det vi ska förhålla oss till.
Många väljer i nuläget att arbeta intensivt och sedan vara lediga i tre dagar.
– Jag förstår att det är en omställning för många. Att känna att man inte kan vara med och påverka så mycket, det är klart att det byggs upp en frustration, säger Lenita Birath.
Hon fortsätter:
– Personalen måste prata med cheferna, det är ju de som sitter med svaren. Det är så viktigt att man löser det på arbetsplatsen, all oro och frågor, det är självklart att alla behöver få svar på det de funderar över. Strävan är väl alltid att ha en så bra verksamhet som möjligt vi har ju också skattemedel som vi måste använda på bästa sätt, säger Lenita Birath.
Smaklöst tycker Kommunals sektionsföreträdare
Hanna Östeby som är Kommunals sektionsföreträdare i Lekeberg håller inte med om det inte redan nu arbetas på ett effektivt sätt inom äldreomsorgen.
– När man säger att man inte har ett verksamhetsstyrt schema då tycker jag att det låter som att man har jobbat på ett ineffektivt sätt. Jag skulle verkligen vilja dementera det och säga att man tidigare har gått efter outtalade ”schemaregler” som har funnits för att vakta personers möjlighet till vila och privatliv. Alla ska ha schyssta förutsättningar att kunna kombinera privatliv och arbetsliv, fastställer Hanna Östeby.
Hon fortsätter:
– Man har ju succesivt minskat på bemanningen och på så sätt fått luckor, så det de pratar om med vakanta turer är ju egentligen för att man inte tillsätter tjänster för att uppnå full bemanning. I stället har man effektiviserat på varje enskild arbetare och hackar sönder schemat och turerna. Jag tycker att det blir fult att man får det att låta som att det handlar om något annat.
Enligt Hanna Östeby gynnar inte kortare arbetspass någon och ensamarbete ökar.
– Att personer får pendla in för att arbeta några enstaka timmar och sedan åka hem igen. Det är ju inte att ha en verksamhetsstyrd bemanning, det är ju att se till att man behöver anställa så få personer som möjligt.
Återinför poolgrupp
Kommunals sektionsföreträdare vill i stället för det nya schemat satsa på långsiktiga och hållbara lösningar. Som till exempel att återinföra en poolgrupp med fastanställd personal som hoppar in vid planerade vikariat eller annan frånvaro. Det nya schemat hävdar hon att det innebär kortsiktiga besparingar som skapar ännu större utmaningar på längre sikt.
– Alla vet ju att vi har en gigantisk kompetensutmaningssvårighet som blir större och större. Inom de närmaste åren så kommer det att saknas trettiofem undersköterskor i Lekebergs kommun. Det byts ut till outbildad personal som går på timanställningar.
Fler vändningar på dygnet för nattarbetare
– Jag tycker att det är smaklöst av arbetsgivaren att gå fram med argument som att det skulle vara hälsosamt och öka möjligheten att balansera fritid och arbete. När det i själva verket handlar om att effektivisera och att det kostar mindre. De hävdar att forskning visar att det inte är hälsosamt att arbeta längre arbetspass, men forskningen är gjord på längre arbetspass än så. Tvärtom innebär det till exempel fler vändningar på dygnet för dem som arbetar natt, avslutar Hanna Östeby.