15 July 2020
Tipsa: 070-508 44 84

Vindkraftpark fick snurr på intresset

Det blev köer för att komma in i ett av vindkraftverken vid Kronoberget i södra Kilsbergen. Foto: Kent HalttunenDet blev köer för att komma in i ett av vindkraftverken vid Kronoberget i södra Kilsbergen. Foto: Kent Halttunen

Under fredagen var det öppet hus så att allmänheten skulle kunna se få se vindkraftparken Kronoberget i södra Kilsbergen på nära håll. Vindkraftföretaget Stena Renewable hade ordnat med kaffe och kanelbullar för 200 personer. De var slut på en halvtimma.

Agneta och Anders Nilsson, som bara bor några kilometer från vindkraftparken, var imponerade. 
Projektledaren Per Eriksson visar och berättar hur bygget har fortskridit för en av besökarna, Anders Carlsson från Gräve.
Ett av de 185 meter höga tornen på Kronoberget.  

- Vi är imponerade över det här bygget, vilket jätteprojekt, sa Agneta och Anders Nilsson som bor i Långvassen vid Multen som inte ligger många kilometer från vindkraftparken.

Sedan en vecka tillbaka är alla 16 vindsnurror på Kronoberget i drift. Projektet började för över tio år sedan, men nu är det äntligen klart. Under lång tid har det varit en byggarbetsplats och allmänheten har inte haft tillträde till området. Men under fredagen bjöd företaget Stena Renewable på öppet hus.

- Vi är lite överraskade över det stora intresset, sa projektledaren Per Eriksson.

Gick in occh tittade

Företaget hade förberett för att kunna ta emot 200 personer och bjuda på fika. Kaffe och bullarna tog slut i ett nafs eftersom det säkert kom minst dubbelt så många besökare.

- Jag tycker det här är intressant och jag ser snurrorna från Gräve där jag bor, berättar Anders Carlsson.

Han hade ett speciellt intresse att se vindkraftparken på nära håll eftersom han också en delägare i andra vindkraftverk.

Förutom att bjudas på fika fick besökarna gå in i ett av vindkraftverken för att se hur ett sådant ser ut inifrån. På plats fanns också många från företaget som visade hur byggprojektet fortskridit.

"Elpriset var för lågt"

Det var 2014 som alla tillstånd var klara för att bygga vindparken Kronoberget i södra Kilsbergen.

- Då var elpriset så lågt att vi sköt på byggstarten, berättar Per Eriksson.

Under det senaste året har de varit full fart för att få klart med alla 16 vindkraftverken.

Några som var lite frågande och lite osäkra på hur de skulle påverkas var Agneta och Anders Nilsson från Långvassen.

- Vi var lite fundersamma på om vi skulle se vindkraftverken och om ljudet skulle påverkas oss. Men vi märker inte av de alls trots att vi inte bor många kilometer bort, berättar Agneta Nilsson.

- Det har ju varit ganska heta diskussioner här i bygden för och emot. Jag tycker resultatet har blivit bra. Skogsägaren och andra har ju fått fantastiskt fina körvägar, och det här området har ju blivit mer tillgängligt nu, säger Anders Nilsson.

Projekt för 600 milj kr

Stena Renewable startade projektet i början av 2010 och tillstånden vann laga kraft i oktober 2014. 
Marken arrenderas från Sveaskog och ett antal privata skogsägare.
De 16 vindkraftverken har en totalhöjd om 185 meter och rotordiameter på 136 meter.
Totalt kommer vindparken att producera cirka 200 GWh årligen, vilket motsvarar behovet av hushållsel för 40 000 villor.
Totalkostnaden beräknas till cirka 600 miljoner kronor.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-04 15:32
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.