Gå till innehåll
Lekeberg
Två personer som sitter på en träbänk i ett kök.

Elisabeth Berg och Peter Karlsson är två av de personer som engagerat sig ideellt för den nya fritidsgårdens skull.

Ideella krafter samarbetar för Fjugesta nya fritidsgård

Publicerad: 10 December 2023 20:11

Snart öppnar Fjugestas nya fritidsgård. Ideella krafter har en tid jobbat för att göra i ordning lokalerna i det som tidigare var Tulpanens skola. Tanken är att ha öppet flera dagar i veckan.

Aktivitetsföreningen Lekeberg (AFL) har funnits i ungefär ett och ett halvt år. Föreningen tillkom efter ett initiativ från läraren Celine Pace-Soler. 

-Det började med att Celine träffade på ungdomar i omklädningsrummet vid ett gym. Där fick de egentligen inte vara då det krävdes medlemskap. Celine började prata med dem och de sa att de inte fanns nånstans i Fjugesta att vara på kvällar. 

Fick med sig kommunen

-Då fick Celine idén att vi måste göra nånting för att förbättra situationen för ungdomarna, så hon skrev ett medborgarförslag som hon fick presentera inför kommunfullmäktige, säger Elisabeth Berg.

En kvinna som står i ett rum med träbjälkar.

En skateramp tillhör det som kommer att finnas i lokalerna. Den har kommit på plats genom initiativ av Örebro Skateboard.

Celines medborgarförslag utmynnade i att AFL kan flytta in med en ny fritidsgård i det som tidigare var Tulpanens skola. Elisabeth Berg, och flera andra, jobbade när Sydnärkenytt var på besök för att ordningställa den fritidsgård det ska bli. 

-Kommunen bjuder föreningen på hyra och el för lokalen. Och nu håller vi på och fixar till de olika rum som ska finnas, säger Elisabeth Berg, som är sekreterare i AFL.  

“Skönt med olika rum”

Under väldigt många år var Elisabeth Berg lärare och rektor för Tulpanens skola. Så hon känner till dess lokaler väldigt bra. Nu är hon pensionär sedan åtta år och hon ville gärna hjälpa till när hon hörde talas om AFL.

-Vi har fått jättemycket möbler skänkta. Och vi vill bygga upp det här tillsammans med ungdomarna, så vi har gått ut och informerat dem om att de gärna får komma hit och sätta sin prägel på det nya.

Två kvinnor som sitter på golvet med färg på golvet.

Linda Höjer och Jessika Karlsson målar det som ska bli "tjejrummet"

Denna kväll är två ungdomar på plats och hjälper till för att skapa “tjejrummet”. Kvällen innan var det tolv ungdomar. De bjuds på mat, men då krävs det att de är med och jobbar, inte bara är där. 

Så som Linda Höjer och Jessika Karlsson gör denna kväll. 

-Det blir skönt med lite olika rum istället för att alla är i ett och samma som det varit på Lekebergskolan. Killar får väl vara i det här rummet också om de vill, men jag vet inte om de kommer vilja vara det, säger Jessika Karlsson. 

Föreningen söker medlemmar

Sedan vecka 44 har man jobbat två kvällar i veckan vid platsen. Än är det inte klart, men man har kommit en bra bit på vägen. Totalt ska fritidsgården innehålla fyra olika rum med olika teman. 

En man och kvinna som står i ett rum och mäter trä.

Elisabeth Berg och Peter Karlsson vid disken för det café man bygger.

-För att lyckas krävs även sponsorer och vi är överväldigade av det stöd vi fått. Det är flera som ställer upp. Framförallt har Lekebergs Sparbank stöttat väldigt bra. 

Något datum när man öppnar är inte bestämt än. Men det blir innan nyår alla fall. 

-Vi räknar med att ha öppet två kvällar i veckan till en början och därefter förhoppningsvis ännu mer. Sen bygger föreningen på ideell verksamhet och vill man vara med och stötta det jobb vi gör kan man bli medlem, endera vara en aktiv medlem, eller annars en stöttande medlem, avslutar Elisabeth Berg. 

Annons

lekeberg