Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Retorikern Klara ger klara besked i ny bok

Klara Härgestam, egenföretagare från Edsberg, har släppt en bok. Foto: Henrik ÖstenssonKlara Härgestam, egenföretagare från Edsberg, har släppt en bok. Foto: Henrik Östensson

​Kan man driva småföretag och samtidigt ha småbarn? Jo, det hävdar Edsbergs-företagaren Klara Härgestam, även om det inte riktigt blev som hon tänkt sig. Hon har skrivit om sin egen och andra företagares situation under småbarnstiden.

Boken heter Bebis och Business.

Klara är något som ovanligt som retoriker, heller ska vi säga retorik-konsult. I företaget Klara Besked erbjuder hon utbildningar i retorik, och personligt retorikträning.

För den som inte vet det är retorik läran om talekonsten, att tala för att övertyga.

– Men retorik handlar också om att lyssna in, förstå den man talar till, säger Klara. Och hon lever som hon lär. När hon pratar lyssnar man, blir nyfiken, vill höra mer. För att använda ett slitet begrepp, Klara engagerar.

Hon har bland annat retorik-tränat företagare, lärare och politiker och tjänstemän i Örebro kommun.

Tidigt intresserad av retorik

– Jag blev intresserad av retorik redan på gymnasiet. Jag studerade sedan retorik på universitetet. Jag trodde inte någon skulle anställa en retoriker. Därför tänkte jag att jag skulle behöva vara egenföretagare. Trots det fick jag en anställning på ett IT-företag. Men ganska snart blev jag ändå sugen på att få göra min egen grej så jag drev företag och var anställd 50/50 under flera år, säger Klara som i dag är 34 år och har tre barn.

Eget företag

– 2016 var jag redo att ta klivet ut i egen verksamhet. Jag sade upp mig och ville verkligen jobba med mitt företag fullt ut.

Klara hade då redan en son som var fyra år.

– I samma veva fick jag mitt andra barn, en son. Jag tyckte verkligen det fungerade jättebra. Jag åkte på möten, tågresor och annat med mitt barn. Han hängde med när jag jobbade. Att bara vara hemma och vara föräldraledig på heltid var inte aktuellt för mig.

Klara njöt verkligen av tillvaron och tyckte allt fungerade bra under den tiden, företaget utvecklades, Klara föreläste, talade och och den lilla sonen var med.

– Jag bestämde mig för att skriva en bok om hur det var att ha småbarn och driva företag. Boken skulle bygga på mina upplevelser, men kanske framför allt på intervjuer med andra i samma situation.

Lite handlar det ju om att prioritera menar Klara.

– Man kan inte vara en instagram-mamma som har hemmet i toppskick och som fikar med med andra mammor i staden samtidigt som man driver företag och har småbarn.

Blev tyngre med tredje barnet

Klara började med sin bok och fick rentav ett förlag att bli intresserade.

– Jag fokuserade på mitt företag och 2018 blev jag gravid igen. Jag var helt inriktad på att köra på som tidigare.

Men under den tredje graviditeten blev det plötsligen mer besvärligt.

– Jag hade en jobbigare graviditet och insåg att jag plötsligen inte alls var sugen på att jobba lika hårt. Plötsligen hade jag tre barn, två födda med 2.5-års mellanrum. Det blev en betydligt mer slitsam tid, men vi kämpade på. Jag hade ju föreläsningar och kurser inbokade. Under tiden växte bokprojektet.

Projektet växte

– När jag gjort intervjuerna satt jag på ett material med så mycket att berätta och bearbeta. Det handlade om inkomster, identiteten som företagare och massor med tips och råd, allt ur en företagares perspektiv. Det tog tid. Efter fyra år är nu boken klar.

– Jag hade inte riktigt tålamod att gå igenom en utgivningsprocess med ett förlag då. Boken hade redan tagit fyra år att skriva hade tagit fyra år, jag ville ha ut boken, nu. Så det blev en egenutgivning.

Flyttade till Edsberg

Klara och hennes familj hamnade i Edsberg lite av en slump.

– Jag är från Småland, men studerade i Örebro. När jag och min man skulle ha ett boende hittade vi ett i Edsberg.

Ditt företagsnamn? Hur kom det till?

– När jag var yngre fick jag höra ofta att jag var tydlig och rak och kunde förklara saker. Jag tog kanske fasta på det, men mest är jag nog svag för ordlekar, avslutar Klara.

Boken Bebis och Business finns att köpa hos de större nätbokhandlarna och på Lanna bok-café. Den också att beställa på Klaras egen webbplats, klarabesked.se

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-08 13:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.