08 July 2020
Tipsa: 070-508 44 84

Prisad spelman kan höras i Kräcklinge

Folkmusikgruppen Krakelur från Snavlunda spelar Johan Anderssons musik i Kräcklingegården nu på söndag. Från vänster: Göran Freddy Fredriksson, Hélène Nevers och Pehr Falkenström.Folkmusikgruppen Krakelur från Snavlunda spelar Johan Anderssons musik i Kräcklingegården nu på söndag. Från vänster: Göran Freddy Fredriksson, Hélène Nevers och Pehr Falkenström.

”Vid mitt femte levnadsår uppstod en åtrå efter fiol, vilken jag fann i granngården hos en äldre pojke, där jag fick sitta i en bodkammare ostörd hela dagarna och spela. Men Gud ska veta hurdan musiken blev för dem som hörde mig, men för mig själv var den ljuvlig!”

Johan Andersson lärde sig snart att spela vackert och drygt 70 år gammal hörde han till de främsta spelmän som Sverige kunde visa upp och korades till riksspelman av självaste konstnären Anders Zorn. 

Nu, på söndag kl 14, kommer Johan Anderssons musik till Kräcklinge.

Kräcklingebördige riksspelmannen Johan Andersson 1834-1915.

Det är folkmusikgruppen Krakelur från Snavlunda som gjuter liv i låtarna som framfördes av denne skicklige spelman, född 1834 i Södra gården vid Höjen och som i barndomen bodde i Nalavi by, senare i Edsberg och Snavlunda.

En av landets bästa

Johan Andersson var bland de 50 yppersta spelmännen i Sverige i början av 1900-talet. Då hade han spelat sig fram genom livet sedan femårsåldern, mestadels självlärd. 

I juli 1910 kunde han sprätta upp brevet från Nordiska museet i Stockholm där han inbjöds att, som en av landets mest framstående folkmusiker, delta i landets första riksspelmansstämma på Skansen i augusti samma år, ett evenemang som självaste Anders Zorn hade tagit initiativet till.

Där framförde han sina låtar med bravur och som ålderman i gänget med de femtio spelmännen blev det han som förde deras talan på stämmans avslutningsfest, något som gjorde initiativtagaren Anders Zorn så entusiastisk att han inte bara kallade Johan Andersson en god spelman utan en även god talman!

Hundra år senare, 2010, var det åter riksspelmansstämma i Stockholm. På scenen som representant för Närke stod Pehr Falkenström, Snavlunda.

Jag spelade bland annat Lilla Nåden, en polska efter Spelpetter i Edsberg, Johan Anderssons mentor sedan 11-årsåldern och vars låtar denne gärna spelade.

Johan Anderssons födelseby

Tillsammans med sina medmusikanter i folkmusikgruppen Krakelur, Hélène Nevers och Göran Freddy Fredriksson, kommer nu Pehr Falkenström till Johan Anderssons födelseby Kräcklinge för att uruppföra dennes musik i egen tappning. 

Det är ett program vi satt ihop just för det här tillfället och det är första gången vi tillsammans spelar Johan Anderssons låtar. Det blir fart och fläkt!

Även om Johan Andersson varit död sedan 1915 så lever hans fiol fortfarande. Den tar Pehr Falkenström med sig till konserten.

Den har jag fått låna av Ulla-Britt Åhlin i Askersund, en släkting till Johan Andersson. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-09 6:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.