Gå till innehåll
Lekeberg
Flygfoto över en bymässa med många stånd, vita tält och människor som går längs gatorna omgivna av grönska och hus.

Under lördagen kan man hissas upp i mobilkran från Albins Maskinservice och beskåda marknaden från ovan. Hälften av behållningen går till Barncancerfonden. Foto: Wivianne Högman

Mullhyttan gör sig redo för marknad

Publicerad: 7 July 2024 19:14

Tredje helgen efter midsommar betyder marknad i Mullhyttan. Mer än 250 personer krävs för att genomföra Mullhyttemarken och kommande helg samlas frivilliga för att ta emot tusentals besökare.

Mullhyttemarken är Västernärkes stora folkfest och under två dagar blir det lite extra liv och rörelse i samhället. Arrangörer är bygdeföreningen och idrottsföreningen. En marknadskommitté har under månader arbetat och planerat inför den stora helgen och nu är det bara dagar kvar.

Människor som går och tittar i stånd på en utomhusmarknad, med olika varor och kläder utställda i tält längs båda sidor om stigen. Träd kantar bakgrunden och området verkar upptaget och trångt.

Den 13-14 juli pågår Mullhyttemarken som är en av de största sommarmarknaderna i Mellansverige. Foto: Josefine Milton

Knallar på lördag och hantverk på söndag

Lördagen är den stora marknadsdagen med cirka 120 knallar med diverse varor uppdukade i området Hyttebacken och på närliggande gator. 

På söndagen är det hantverksdag med knallar som säljer hantverksrelaterade varor. Hantverkare kommer att finnas på plats och visa upp gamla och nya tiders hantverk så som läderarbeten, luffarslöjd, knyppling samt olika textil- och trätekniker. Under söndagen blir det även veteranbilsutställning på Hyttebacken. På Hyttebacken finns också möjlighet att se en modell av hur området såg ut för 200 år sedan.

En rad veteranbilar i olika färger, inklusive rött, blått, grått och gult, står parkerade på gräs med träd i bakgrunden.

Veteranbilsutställning på Hyttebacken under söndagen. Foto: Josefine Milton

Ramsåg och museum

Under söndagen kan man även besöka Sågbacken där den gamla ramsågen, daterad till 1877, är igång. Där kan man även, bland annat, beskåda motorsågning av träfigurer.

Museet för kvinnligt textilhantverk är öppet och Örebro läns museum finns på plats med sin mobila utställning ”Byggnadsvård idag – hållbarhet i generationer”.

Närproducerat mjöl

Under marknadens båda dagar mals mjöl i den gamla kvarnen med hjälp av vattenhjul. Vetet kommer från bröderna Norén i Sörby, Edsberg och den ekologiska rågen från Jannelunds gård strax utanför samhället.

Mjölet säljs i kvarnens handelsbod och i bagarstugan kan man inhandla nybakat bröd av nymalt mjöl.

På marknaden finns, som alltid, även något att äta och något att dricka. Frivilligarbetare säljer hamburgare, korv, våfflor och fika på området.

Kvarngården

I Kvarngården finns årets fotoutställning, där man kan rösta på de foton man vill ska vara med i nästa års Mullhytte-almanacka. Vid Kvarngården spelar och sjunger Lennart Erlandsson på lördagen och på söndagen sjunger Åsa Täpp.

Arrangörerna uppmanar besökare att parkera på iordninggjorda parkeringsområden och de hälsar att de håller alla tummar för att det ska bli bra marknadsväder.

Annons

lekeberg