Gå till innehåll
Lekeberg / Kultur
En man som står framför en butik i snön.

Viola öppnar dörren till Mjölkboa under söndagens julmarknadsdag i Mullhyttan. Foto: Josefine Milton

Mjölkboa blir kvar i Mullhyttan

Publicerad: 5 December 2023 19:16

Mjölkbutik, speceriaffär, turistbyrå, blomsterhandel och klädaffär. Det är några av de ändamål som det lilla fyrkantiga huset i centrala Mullhyttan har använts till genom åren. Numera fungerar det som antikvariat och framåt våren kommer det även att inhysa en elfirma i källaren.

Måna Neunfeldt Berger öppnade 2004 antikvariat och konstnärsateljé i huset och döpte det till Mjölkboa efter vad det först användes till. I Viola Luthman Loods bok, Strövtåg i Mullhyttan, kan man läsa ett citat från Måna:

”En av mina främsta målsättningar har varit att rädda fina gamla böcker från att hamna på tippen. Jag adopterade dem och försöker hitta nya hem åt dem.”

En kvinna i glasögon som står framför en butik.

Måna N Berger framför Mjölkboa som hon startade 2004. Foto: Björn Palmqvist

Månas vän Viola tar över

Måna gick bort i september i år efter en tids sjukdom och hennes vän, Viola Luthman Lood, kommer att driva Mjölkboa vidare.

– Jag vill att Månas verk ska finnas kvar och att hon skulle ha varit nöjd med det här. Det är hon som har startat detta och byggt upp det. Och jag vill att det ska fortsätta i hennes anda, säger Viola.

Viola kommer att fortsätta att driva antikvariat i huset och fylla på med bokhyllor och böcker. Planer finns att ha öppet tisdag- och lördagsförmiddagar och då är alla som vill välkomna.

Vad kan de förvänta sig när de kommer hit?

– Att de kan hitta gamla böcker som de kanske varit på jakt efter, och letat efter i bokhandeln, men inte hittat där. Här kan de hitta en hel del böcker till ett rimligt pris. 

En mötesplats för alla bokintresserade

Det finns också planer på att starta bokcirklar och hantverksträffar i framtiden. Förhoppningen är att det även ska bli en sådan mötesplats som det tidigare varit.

– Man satt ett gäng här och pratade på lördagar om veckan som hade gått. Jag kan nästan tänka mig att det var så det gick till förr i världen när man samlades vid kyrkan och pratade om allt som hade varit i veckan och det var likadant här. Folk som hade fötts och folk som hade dött. Händelser runtikring.

Viola fortsätter:

– Man fick en hemmakänsla här. Det fattades något om jag inte hade fått vara här på en lördag. Man hade ju väldigt goda vänner här. Det var i stil med ett andra hem, ett lördagshem.

En man och kvinna som står framför en hylla med gosedjur.

Viola och Bengt Luthman Lood ser fram emot våren i antikvariatet. Foto: Josefine Milton

Smygstart under julmarknaden

Det dröjer dock ytterligare några månader innan Mjölkboa håller öppet regelbundet igen, men på söndag den 10 december, då det är julmarknad i samhället, smygstartar Viola. Böcker kommer att finnas för försäljning mellan klockan 11-15 och precis som Måna brukar sköta affären så är det tio kronor per kilo som gäller. Tomas Molin, författaren till böckerna om ödehus kommer också att finnas på plats med sina verk under söndagen.

Viola anordnade utställning i källaren 

Violas första kontakt med Mjölboa var då hon anordnade en utställning i källaren för cirka femton år sedan. Utställningen hette ”Vi minns Lars-Erik Lood” och skedde i samband med att Viola skrivit boken ”Mångsysslaren Lars-Erik Lood” om sin bortgångne bror. Utställningen pågick under en hel sommar.

Därefter dröjde det några år innan hon ställde ut korsstygnsbonader där och vid några tillfällen hade loppisbord utanför och slutligen började besöka Mjölkboa på lördagar.

När kom tanken på att ta över Mjölkboa?

– Det kom jag på i somras i samband med Mullhyttemarken. Det kom in en person i Mjölkboa och frågade om Måna ville köpa böcker av henne. Nej, svarade Måna, jag håller på att trappa ner och tänker lägga ner. Och då klämde det till alldeles i hjärteroten på mig, lägga ner Mjölkboa?

Viola åkte hem och pratade med sin man Bengt om det och de bestämde sig för att fråga Måna om Viola kunde ta över. Måna svarade att hon var positiv till det.

Konstnärsateljén blir skrivarlya

Mjölkboa kommer även att fungera som skrivarlya för Viola som just nu är inne på första året av sitt senaste bokprojekt. 2020 blev hennes tidigare bok Strövtåg i Mullhyttan tryckt och redo för försäljning. Boken handlar om Mullhyttan nu och då, ett samhälle i förändring. Projektet hon arbetar med nu handlar om frikyrkor i Lekebergs kommun.

I nuläget finns inte så många aktiva frikyrkor men historiskt sätt fanns cirka tjugofem församlingar.

– Man kan göra det här hur stort som helst, så det får ju bli glimtar om olika församlingar. Förra boken tog jag tre år på mig att skriva. Det har jag gjort på den här också. 

Viola fortsätter:

– Det ska vara klart på tre år, och det som är skrivet då är skrivet. Det finns mer men det är inte frågan om en tegelsten utan en bok, fastställer Viola.

Hon har planer på flera skrivarprojekt och skrattar när hon säger att hon därför måste bli klar med detta så fort som möjligt.

Lekebergs Elektriska flyttar in i källaren

Under våren kommer hon att dela huset med sin son, Kalle Gustavsson, som flyttar in i källaren med sin elfirma Lekebergs Elektriska som kommer att använda lokalen till kontor och lunchrum för sina anställda. 

Bengt, Violas man, kommer även han finnas med i verksamheten och bedriva loppisverksamhet vid tillfällen då det är andra arrangemang på gång i samhället.

Både Viola och Bengt svarar enhälligt att det ska bli spännande att driva vidare antikvariatet och hitta på nya projekt för huset och Kulturtorget utanför.

– Jag har alltid gillat utmaningar, säger Viola.

Annons

lekeberg