Gå till innehåll
Lekeberg / Kultur

Kulturkämpen Måna har gått ur tiden

Publicerad: 27 September 2023 21:47

Författaren och kulturkämpen Måna N Berger i Hinderstorp, Mullhyttan, har efter en längre tids sjukdom avlidit 79 år gammal. En kulturpersonlighet som berörde alla med sin medmänsklighet och humor, skriver Lisbeth Axelsson och Rolf Jansson i ett minnesord.

Måna Nauenfeldt Berger 1944-2023

Det sägs att värdigheten och kvaliteten i ett samhälle avgörs av om det finns en bokhandel. 

I den lilla orten Mullhyttan i Västernärke finns det en sådan, i ett fyrkantigt hus efter vägen där det förr i tiden såldes livsmedel och mjölk – den heter ”Ateljé Mjölkboa”.

Nu är den full med böcker, konst, bildning och gemenskap. Ett livsverk av Måna N Berger och som symboliserar den person hon var, författare, poet, bokligt bevandrad och intresserad av konst och livets goda.

Måna N Berger finns inte mer. Det är overkligt att en så levande människa inte längre sprider sin generositet, ödmjukhet och humanism. 

Mjölkboa var mer än kulturens bärare, det var också en mötesplats för människor i bygden. I källaren anlade hon en utställningshall där konstnärer och fotografer visade upp sina verk. Hon var själv en etablerad konstnär och hittade sina motiv i naturen.

Måna N Berger publicerade sig i en rad böcker och i över 2 500 artiklar i olika ämnen om vården, naturen, udda öden och livet i glesbygd. 

Hon inte bara skrev utan inspirerade även andra att skriva berättelser. Hon recenserade böcker och teater och var en allmänt aktad kulturpersonlighet inte bara hemikring utan i länet och landet.

Diktsamlingar hon gav ut var bland andra Avtryck i floden 2005 och After Work, utgiven 2014. Måna N Berger varvade sitt författarskap och bokliga intresse med arbete i vården.

Till hennes allra sista bokverk kan räknas ”Apkriget” som hon skrev under de år hon var sjuk i cancer och publicerade på sin facebooksida, krönikor som gav läsarna styrka och insikt i livets villkor. Måna var inte rädd för att här prata om och dela med sig av sina tankar om döden och även vården. För henne stod den lilla människan alltid i centrum och på hennes knän låg katten Gustaf och spred värme och hemtrevnad.

Hon gjorde dessutom alltid reklam för sonen Davids raggmunk på hans matställe Stenkullen.

Hon fann sig till rätta och tog apkriget som det kom, emellanåt pustade hon ut och tog sig an utmaningarna.

Så här skrev hon 25 augusti i år:

”Nu har jag flyttat ner en trappa. Fått finfin höj- och sänkbar sjuksäng och trygghetslarm installerat. Så här bor jag numera. Tack alla som engagerat sig runtomkring mig idag, hemtjänsten, arbetsterapin och sist men inte minst David och Husse. ” 

Att få lära känna Måna N Berger var en ynnest. Hon berörde alla med sin medmänsklighet och humor.

Tomrummet är stort och omöjligt att fylla. Det som något lättar sorgen är vetskapen om att det bestående minnet av Måna är ljust. Precis som den människa hon var.

Måna, en Lekebergare

Måna N Berger var även medarbetare hos Sydnärkenytt med artiklar om konst, böcker och teater.  Vi publicerar här premiärkrönikan från 2013, som berättar om en person som välformulerad som få ägde sin plats och sin historia:

https://www.sydnarkenytt.se/sydnarke/kommentera/mana-vad-aer-en-lekebergare
Annons

lekeberg